Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 12. júla 2020

ČAPEK, KAREL - OBRÁZKY Z DOMOVA

ČAPEK, KAREL

OBRÁZKY Z DOMOVA

Československý spisovatel, Praha, 1954
edícia Žatva (135)
ilustrácie Karel Čapek
doslov Vítězslav Kocourek
obálka Zdenek Seydl
2. vydanie, 20.000 výtlačkov

beletria, literatúra česká, próza krátka
136 s., čeština
hmotnosť: 175 g

mäkká väzba
stav: dobrý, pečiatky v knihe

1,50 € PREDANÉ

*bib20* *belc*

Na jedné stránce zápisníku, kam si Karel Čapek poznamenával plán svých nových nebo pro nové vydání připravovaných spisů, čteme jako předposlední z devíti titulů jeho budoucích knih i název „Menší cesty".  V listinné pozůstalosti autorově se však uchoval jen zárodek knihy, šestnáct výstřižků novinářských sloupků, obsahujících drobné cestopisné feuiiletony z několika cest po Čechách, Moravě a Slovensku a sloupky o pražské periferii a stavebním růstu Prahy. Původně měla tato kniha obsáhnout i feuiiletony z kratších Čapkových pobytů v cizině, aby takto vzniklý soubor doplňoval jeho pět předcházejících cestopisných knih, Do této koncepce však zasáhla nová myšlenka "Listů z domova",  kterou se Karel Čapek počal obírat v posledních letech svého života; byla to myšlenka "cestopisu z domova“, v kterém chtěl Čapek, když ,,už poznal kus horkého i studeného světa", vykreslit obraz milované vlasti, po nerudovsku se dobrat vlastního obrazu domova poznáním světa (jak to výslovně vyjádřil při stém výročí narození Jana Nerudy roku 1934) — krátce: ukázat, jak naše země „kvete po svém, v osobité kráse". Takové dílo o své domovině však již nenapsal. Zbyl jen v pozůstalosti připravený materiál feuilletonů a sloupků, vytěžených z příležitostných cest po republice, a články, v nichž psal o své velké lásce — O Praze. V „Obrázcích z domova" — v nichž čtenáře seznamujeme i s Čapkovými kresbami, které na svých cestách nakreslil — jsou shrnuty nejlepší a nejvýraznější z těchto podčarníků a sloupků; ukazují nám známou tvář Čapka vtipného causeristy a bystrého pozorovatele, ukazují nám Čapka lyrického básníka české a slovenské krajiny, ukazuji nám však i Čapka stojícího s pobouřeným srdcem nad bídou pražských předměstí a volajícího k svědomí lidí protest proti bídě a nouzi vyděděných z kapitalistické společnosti.

A tak „Obrázky a domova" — i když jen torso básníkem zamýšleného díla — jsou svědectvím Čapkova uměleckého mistrovství a jeho velké lásky k rodné zemi.