Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 9. júna 2020

THON, JAN - KNIHOVNÍCI A KNIHOMILOVÉ

THON, JAN

KNIHOVNÍCI A KNIHOMILOVÉ

Václav Petr, Praha, 1947
obálka Petr Tučný
1. vydanie, 2.000 výtlačkov

bibliofília
138 s., čb fot., čeština
hmotnosť: 225 g

mäkká väzba
stav: dobry, zosušené lepenie, nerozrezané listy, pečiatky v knihe

4,50 €

*bib20* *kat-litt*

Osudy knih nejsou spojeny jenom s těmi, kdo je napsali, ale také s těmi, kdo stojí mezi autorem a čtenářem jako prostředníci, s knihovníky, kteří jsou často plným právem — jako to činí i Jan Thon — nazýváni knihomily. V Thonově knize, který též sám je jedním z těchto „knihovníků — knihomilů“, najdeme několik lidských osudů těch, jimž knihy byly bezmála osudem. Je to především profil Jana Karla Škody v medailonku nazvaném „První knihovnický instruktor“, oživujícím památku zasloužilého pracovníka z minulého století. Druhá studie „Knihovník ve vyhnanství“ se obírá osudy Karla Mensingra, žijícího rovněž v době dávno minulé. V stati „Knihovník za záliby a z povolání“ se již blíží autor našim dnům, črtaje portrét Ladislava Quise a Bohuslava Čermáka, stejně jako v poslední části knihy, nazvané „Ve stopách učitelské tradice“, kde před námi oživují Václav Štech a František Houser. Autor praví sám o své knížce: „Kniha tato zahrnuje podobizny celkem šesti knihovníků, přátel a milovníků knih. Výběr ten není náhodný. Snažil jsem se vytvořiti portréty osob typických... Někdy rozšiřování knih cele vyplňovalo jejich život, jindy se stalo pouhou episodou jejich životního díla, ostatně věnovaného jiným pracovním oborům. Všichni jsou nám dnes milníky, podle kterých můžeme změřiti dosud vykonanou cestu. Ale podle nich můžeme a musíme měřiti i závažnost úkolů příštích. “