Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 22. marca 2016

HERFURT, IVAN - ZLATÝ FOND SVĚTOVÉ KINEMATOGRAFIE

HERFURT, IVAN

ZLATÝ FOND SVĚTOVÉ KINEMATOGRAFIE
100 filmů vybraných anketou UNESCO


Horizont, Praha, 1986
ilustrácie Bohumír Rakušan
obálka Bohumír Rakušan
1. vydanie, 45.000 výtlačkov

film
320 s., čb fot., čeština
hmotnosť: 553 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý, prebal po krajoch jemne ohnutý

2,20 €

*H-2-2*

Kinematografie nazývaná nejmladším uměním již oslavila minulého roku 90. narozeniny á kráčí ke své stovce. Nejmladší umění tedy stárne. Ale stárnou i filmy? V knize Zlatý fond světové kinematografie vám představujeme vlastně jen část tohoto fondu - sto filmů od němé éry do sedmdesátých let vybraných v anketě uspořádané z podnětu Mezinárodní federace filmových klubů na půdě UNESCO. Třebaže je složena z medailónů o jednotlivých filmech, překvapivým způsobem dokumentuje nejen vývoj filmu, jeho estetických měřítek a technických možností, ale i vývoj doby, historické a politické situace a nad to dává i odpověď na položenou otázku.

Napsat knihu o filmech je vůbec těžké, zejména má-li být čtenářsky přitažlivá. Zdá se to i zbytečné, vždyť filmy jsou především na „dívání“. Pochopit a hodnotně přijímat nové filmy je však možné pouze se znalostí historie kinematografie, uměni, které je nejen dobou ovlivňováno, ale které zpětně ovlivňuje životní postoje, názory a estetické cítění diváků. Předkládaných sto medailónů tak přináší vzpomínky na zhlédnuté filmy, uvědomění si sepětí filmu s dalšími druhy umění, naznačení motivace tvůrců a interpretů, jejich uměleckých, estetických zvláštnosti, usnadňuje vědomí celkových souvislostí historických i politických. Nechce nahrazovat tradiční historické a encyklopedické příručky, ale přiblížit svět filmu tak trochu z jiné strany, protože filmy nestárnou.