Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 17. marca 2016

RICHTER, STANISLAV - MIKULÁŠ KOPERNÍK

RICHTER, STANISLAV

MIKULÁŠ KOPERNÍK
Cesta muže, jenž změnil obraz světa

Vyšehrad, Praha, 1973
obálka Jaroslav Polák
fotografie Stanislav Richter
1. vydanie, 5.000 výtlačkov

životopisy, astronómia, história,
258 s., čeština
hmotnosť: 478 g

tvrdá väzba
stav: knižný blok vo veľmi dobrom stave, prebal po krajoch ohnutý

PREDANÉ

*H-2-1*

Pětisté výročí narození Mikuláše Koperníka, jež pripadlo na rok 1973, stalo se významnou příležitostí a opravdu mocným podnětem k tomu, aby celý kulturní svět vzpomenul památky muže, který svým smělým, pronikavým a vzácně nezávislým myšlením dokázal prolomit tradiční, leč klamné názory o světě a jeho podobě i uzpůsobení a proti všem dotud neotřesitelně uznávaným autoritám se spolehl na vlastní rozumové poznání a podjal se jakožto celoživotního úkolu hledání pravdy v oblasti astronomie, jež v jeho době tkvěla ještě v zajetí ryze spekulativních představ a fantastických konstrukcí.

Mikuláš Koperník žije v povědomí lidstva jakožto tvůrce nového pojetí světa, jako hlasatel heliocentrického systému, jako jeden z nejmohutnějších velikánů ducha, jehož dílo znamenalo rozhodující průlom za hranice úzce omezeného obzoru středověkého vědění a otevřelo doslova novou epochu — novověk, určovaný prudkým rozvojem exaktních věd a s tím souvisejícím posunem a proměnou životních hledisek a pocitů. V tom smyslu Koperníkovo jméno září v plejádě těch, která jsou neodmyslitelná z obecné historie a jež tudíž mají platnost zásadního vývojového pojmu a značí pevné a nepominutelné mezníky v rozlohách času a lidské paměti.

Mikuláš Koperník se stal symbolem a jeho osobnost inspiruje i dnes. Tak stojí před námi slavný astronom, učenec a humanista, silný a neohrožený intelekt, gigant, jenž „pohnul Sluncem a zastavil Zemi“, jak to napsali vděční Toruňané na pomník největšímu ze svých rodáků. Půltisící jubileum zpřítomnilo nám tuto postavu a stalo se výzvou, abychom v prudkém héliu dní, které nás unášejí, se zahleděli do této časově nám tak vzdálené tváře a abychom v ní pochopili drama člověka a života, osudu a myšlenky, klopotného hledání pravdy, mučivých pochyb, trpělivého zkoumání a ověřování, růstu, zrání a uskutečňováni předsevzatého díla až po jeho konečné vítězné dovršení.

Cesta muže, jenž změnil obraz světa, vedla místy, kde dodnes nacházíme stopy a ozvěny jeho někdejší přítomnosti, kde stále ještě lze pocítit atmosféru doby, jež ho zrodila a v níž žil, kde doposud jako by působilo fluidum duchovních proudů, z nichž se napájel jeho génius. Tato kniha chce seznámit čtenáře s jeho životním příběhem, jak se jeví ve světle souhrnných poznatků, k nimž se dobrala v posledních letech zejména polská historická bádáni, věnovaná koperníkovské tematice. Líčí cestu muže, jenž svým objevem pohybu Země kolem Slunce změnil středověký obraz světa a pomáhal klást základy novověkého myšlení. Ukazuje, jak Koperníkovo působení, jeho názory a objevy hluboce souvisely s dobou a prostředím, z. nichž vyrostl a dozrál jako člověk i učenec a v nichž se ctí splnil též svůj občanský závazek, neváhaje se plně angažovat v bouřlivém politickém, hospodářském i sociálním dění.

Kniha je jakýmsi itinerářem Koperníkovy životní a vědecké pouti za pravdou poznání a vede čtenáře krok za krokem po jeho stopách, pokud jsou dnes ještě postižitelné a sledovatelné.