Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 15. augusta 2013

NOEL, LADISLAV - ŠKOLA FOTOGRAFIE PRE ZAČIATOČNÍKOV

NOEL, LADISLAV

ŠKOLA FOTOGRAFIE PRE ZAČIATOČNÍKOV

Osveta, Martin, 1970
3. vydanie
ilustrácie Jaroslav Horyna, Zdena Noelová
20.000 výtlačkov

príručky, fotografovanie
120 s., + 16 s. fot. príloha, slovenčina
hmotnosť: 322 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: prebal po okrajoch ohnutý, kniha vo výbornom stave

0,90 € PREDANÉ

*R15*

Príručka rozsahom, hĺbkou a gradáciou látky rešpektuje vekové vlastnosti a schopnosti mladých záujemcov, mieru Ich vytrvalosti a prirodzenú nesústredenosť. Na týchto základoch postavené členenie jej látky je prístupné samoukovi, ale zároveň poslúži aj vedúcemu krúžku a učiteľovi fotografie.

Autor príručky Ladislav Noel je vo fotografickej rodine známy už z viacerých publikácií a z odbornej fotografickej tlače. Zaoberá sa výchovou mladých fotografov vyše dvoch desaťročí. V súčasnosti sa venuje osobitne otázkam metodiky fotografickej výchovy, ktorá rešpektuje didaktiku, pedagogickú a vývojovú psychológiu. Tieto súvislosti nepriamo určujú aj systém osvojovania si fotografie. Sú aj predpokladmi pre rozšírenie radov fotografujúcej mládeže, aby sa fotografia stala súčasťou polytechnickej a výtvarnej výchovy, ako aj obrazovým nástrojom dokumentácie a popularizácie v záujme rozšírenia duševného rozhľadu mladých fotografov.

Príručka je preto adresovaná a upravená aj pre potreby lektorov a vedúcich krúžkov. Jej súčasťou Je osnova kurzu, ktorá určuje témy a postup preberania látky pri realizácii kurzu. Metodické členenie lekcií vylučuje doterajšie konvenčné postupy a pripravuje lektorov i kurzistov pre náročnejšiu fotografickú tvorbu.

Vyšším stupňom štúdia sú diaľkové školenia so zameraním na tematické a stylizačné etudy, ktoré autor súborne vypracoval a získava nimi u nás stále viac priaznivcov aj používateľov. Veríme, že vo fotografii sa čoskoro stanú jednotným základom pre prácu školských a mládežníckych fotokrúžkov a postupne súčasťou výchovy ľudových škôl umenia u nás.
Môže nás tešiť, že doterajšia predstava a želanie pedagógov, aby si už mládež osvojila fotografiu, sa stáva skutkom. Táto zaujímavosť stane sa im najskôr záľubou, neskôr názornou pomôckou pre štúdium i povolanie, prípadne obrazovým prejavom.

Fotografia už nie je iba vecou dospelých; môže si ju osvojiť každý mladý záujemca, chlapec alebo dievča už od desiatich rokov. Fotografovať môže každý žiak a študent, keď prejaví ochotu a trocha vytrvalosti pri tejto práci. Už prvé výsledky každého určite nadchnú a potešia.

Dnes zaznamenávame u nás nevšedný záujem mládeže o fotografiu. Mladí využívajú každú príležitosť, aby si osvojili fotografické tajomstvá, aj keď najprv len v pamiatkovom zameraní. O rozšírenie a prehĺbenie fotografických poznatkov našej mládeže sa usiluje aj táto nová reedícia príručky „Škola fotografie pre začiatočníkov“, ktorá sa osvedčila už v jej obidvoch predošlých vydaniach, a to ako spoľahlivá rukoväť pre samoukov i pre inštruktorov fotokrúžkov.

Príručka predstavuje populárny odborný návod, ktorý je určený predovšetkým pre nový fotografický dorast. Je príťažlivá a pútavá nevšednou úpravou, súbežnou kombináciou textu s 350 ilustráciami. Textová časť je veľmi stručná a vysvetľuje len to najpodstatnejšie: technické a laboratórne úkony, ktoré potrebuje začiatočník ovládať pre úspešnú fotografickú prácu. Všetko ostatné autor príručky rozvíja, dokladá, objasňuje a potvrdzuje priliehavými kresbami. Tie zas dopĺňa bohatou obrazovou prílohou fotografii súčasných mladých fotografov u nás. Primeraná časť publikácie sa venuje vysvetleniam obrazových zásad a kompozícii vo fotografii, ktoré záujemci často poznajú a nedoceňujú. Sú však neodmysliteľné pri vyjadrení obsahu každého obrazu.

Príručka Je akýmsi obrázkovým „šlabikárom“. Pre jednotlivé pracovné úkony prináša prehľad pomôcok, ich podstatu a postupy procesov, ktoré smerujú do spoločného celku. Vystríha aj pred prípadnými chybami a ich dôsledkami pri práci. Začínajúci fotograf tak získa základný prehľad, ktorý si potvrdí a upevní vlastnou praxou. Postupne si ho potom môže rozšíriť a prehĺbiť ďalšími poznatkami z náročnejšej fotografickej literatúry, ktorá je k dispozícii na našom knižnom trhu.