Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 8. decembra 2012

BENEDEK, ISTVÁN - A GYÓGYÍTÁS GYÓGYÍTÁSA

BENEDEK, ISTVÁN

A GYÓGYÍTÁS GYÓGYÍTÁSA
Orvosi és orvostörténeti tanulmányok


Gondolat, Budapest, 1978
edícia Benedek István munkái
ISBN 963-280-717-0

medicína klasická, publicistika,
436 s., maďarčina
hmotnosť: 461 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: výborný, nepoužívaná

0,50 € PREDANÉ!

*111*

Kto bol ISTVÁN BENEDEK?


E tanulmányok arról szólnak: az orvos is ember. Látszólag magától értetődő megállapítás, szinte semmitmondó, hiszen mi más is lehetne, mint ember? Mégis ki kell mondani, mert sokszor a páciensek felejtkeznek meg róla, varázslónak, mágusnak, már-már istennek tartják — s ennek megfelelően lehetetlent, csodát várnak tőle —, vagy éppen ellenkezőleg csak a sarlatánt, a nagymenőt, az ördög egyik földi helytartóját látják benne; másfelől olykor maguk az orvosok felejtkeznek meg emberi korlátaikról vagy kötelességükről: például a nagyképűség szobrává válnak, vagy a rutinmunkában géppé alakulnak át. Csupa reális veszedelem ez, cáfolhatatlanul megvan ez is, az is meg amaz is — ezért érdemes felidézni és mindig észben tartani orvosnak s páciensnek egyaránt, hogy az orvos is csak ember. Nem több, de nem is kevesebb.
A kötet anyagának nagy része válogatás három korábbi esszé-kötetemből (Bolond világ, 1967, 1969, Lélektől lélekig, 1970, Pusztába kiáltott szó, 1974), mindháromból az orvosi vonatkozású tanulmányokat gyűjtöttem itt össze, hozzátéve néhány újabbkeletűt. A történeti rész az ókortól napjainkig tallózik az orvosi fölfedezések és szemléletek közt, néhol nagy úttörőkre, másutt nagy sarlatánokra villantva a reflektorfényt. Aszklépiosztól és Hippokratesztől Szondiig és Selyéig ... Túlságosan nagy falat ez — de hát nem az a cél vezetett, hogy szakszerű orvostörténeti áttekintést nyújtsak, hanem hogy szót ejtsek az orvoslás néhány olyan személyéről, akik valamiért megragadták az érdeklődésemet, és abban reménykedem, hogy megragadják az olvasóét is. A vitás orvosi és társadalom-egészségügyi kérdések föltevésénél pedig arra törekszem, hogy az olvasót is aktivizáljam, gondolatait — akár ellentmondás formájában is — felcsiholjam, így személy szerint is partnert találjak benne, aki állást foglal; mert — akárcsak az orvos — az olvasó is ember ...
Benedek István