Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 29. júla 2024

STEMBERGER, GÜNTER - TALMUD A MIDRAŠ

STEMBERGER, GÜNTER

TALMUD A MIDRAŠ
(Einleitung in Talmud und Midrasch)
Úvod do rabínské literatury

Vyšehrad, Praha, 2011
edícia Světová náboženství
preklad Petr Sláma
2. vydanie
ISBN 978-80-7429-065-7

knihy v češtine, náboženská literatúra, judaizmus, história,
496 s., čeština 

mäkká väzba
stav: dobrý

PREDANÉ

*juda*

Úvod do rabínské literatury Aktuální a úplný přehled rabínské literatury i bibliograře tohoto oboru s dobovými souvislostmi rabínského židovství a s rabínským písemnictvím. Další části knihy jsou věnovány literatuře, která souvisí s oběma talmudy, a žánru midrašů, nově osvětlujícího myšlenkové postupy biblických knih. Seznamuje čtenáře s dobovými souvislostmi rabínského židovství i s jeho ústředními důrazy, věnuje pozornost jazykům rabínského písemnictví, jeho hermeneutickým východiskům a literárním vlastnostem. Podrobně se zabývá talmudickou literaturou, tj. Mišnou, Toseftou a oběma Talmudy (jeruzalémským a babylonským). Popisuje vzájemný vztah těchto děl, zabývá se problémem jejich kanonicity a pokouší se o jejich literární zařazení. Přibližuje také svět židovských midrašů, svérázných výkladů hebrejské Bible. Tyto výklady představují zajímavou paralelu i alternativu novozákonnímu a raně křesťanskému písemnictví. Připojená bibliografie zahrnuje především evropskou, americkou a izraelskou oblast. Dílo představuje solidní a nezbytný základ jakéhokoliv dalšího studia v oblasti judaismu, jeho četba však bude přínosem i všem zájemcům o biblistiku, religionistiku a dějiny kultury. Pro druhé české vydání autor shrnul a zhodnotil nejdůležitější výsledky bádání posledního desetiletí. Týkají se historické rekonstrukce poměrů uvnitř rabínského hnutí, rabínské hermeneutiky, ale především literárních dějin rabínských textů. Dodatek vyjadřuje skok, k němuž v judaistice – zejména v Izraeli – došlo masivním nástupem informačních technologií. Bibliografie je aktualizována k roku 2010.