Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 30. júla 2024

POE, EDGAR ALLAN - POVIEDKY A BÁSNE

POE, EDGAR ALLAN

POVIEDKY A BÁSNE

Petit press, Bratislava, 2006
edícia Svetová knižnica SME (10.)
preklad Ján Vilikovský, Michal Breznický, Jana Kantorová-Báliková
ISBN 80-85585-75-8

beletria,poviedky,poézia,literatúra americká
418 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom,
stav: dobrý

PREDANÉ

*edic*

Americký romantický básnik, prozaik, literárny teoretik a esejista, Edgar Allan Poe, sa narodil 19. januára 1809 v americkom Bostone ako syn členky kočujúcej spoločnosti, Angličanky Elizabeth Arnoldovej a Davida Poea, syna bohatej bostonskej rodiny.

Je autorom fantastických a mystických príbehov, za kladateľom detektívnej literatúry. Jeho poézia je založená na presných estetických princípoch, typic ké sú pre ňu témy smrti, krásnej ženy, pôsobivá obraznosť, hudobnosť a symbolickosť. Poe v eseji o poézii píše, že vznikla na základe racionálneho princípu, presne vymeraných dávok smútku, melanchólie a tragickej irónie. Je aj majstrom krátkej prózy. Na malej ploche sú okamžiky hrôzy predvá dzané v poviedkach predchodcoch moderných hororov. Vynikajúco je v nich zachytený stav rozprá vačovej mysle, i jeho odpovedajúceho okolia. Pre deduktívny a prísne logický postup Pocových hrdinov pri odkrývaní tajomstva sú jeho poviedky považované za prvé detektívky a francúzsky vyšetrovateľ Dupin za prvého „veľkého detektíva". Poe silne ovplyvnil európsku literatúru, predovšetkým francúzskych symbolistov.

Pracoval ako redaktor vo viacerých časopisoch, ale zo všetkých týchto miest musel byť prepustený pre spory s majiteľmi a opilstvo. Určitý čas sa živil konaním prednášok, postupne ho spoločnosť odvrhla, až upadol do biedy. Zomrel 7. októbra 1849 v baltimorskej nemocnici vo veku 40 rokov.

Z jeho rozsiahlej tvorby sú najznámejšie:

báseň Havran (The Raven, 1845) a prózy Jama a kyvad lo (The Pit and the Pendulum, 1843), Zlatý skarabeus (The Gold-Bug, 1843), Zostup do Maelströmu (A Descent into the Maelström, 1841), Zánik Domu usherovského (The Fall of the House of Usher, 1839), Vražda na ulici Morgue (The Murders in the Rue Morgue, 1841), Záhada Marie Rogétovej (The Mystery of Marie Rogêt, 1842).