Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 30. júla 2024

ŠOUREK, KAREL - UMĚNÍ NA SLOVENSKU V.

ŠOUREK, KAREL

UMĚNÍ NA SLOVENSKU V.
Odkaz země a lidu - Práce v kovu a zlatnictví středověku

Melantrich, Praha, 1938

história, architektúra, publikácie obrázkové
152 čb fotografií 1 farebná reprodukcia

mäkká väzba s prebalom, veľký formát
stav: voľne ložené hárky, prebal po okrajoch ošúchaný, obrazová príloha v dobrom stave

predané

*ume*

Svazek V.

PRÁCE V KOVU A ZLATNICTVÍ STŘEDOVĚKU

Soubor více než stopadesáti re produkcí shrnuje dokumenty umě leckého oboru, jež na Slovensku vy- dalo květy svérázné i vysoké umělecké hodnoty zároveň. V bohatství obrazů, kterým se nemůže honositi ani žádná ze speciálních publikací, věnovaných jen tomuto oboru, jsou tu zhodnoceny památky kultivova- ného řemesla liteckého, které v souboru bronzových křtitelnic od XIV. století do konce století XV. vytvořilo řadu děl, jež v příšeří vesnických kostelíků Slovenska dosud jen jako by pod sordinou ukazovaly své umělecké hodnoty pozornému divá ku, občas sem zabloudivšímu.

Zlatnictví pak od raných děl románských až do XVI. století teprve zde odhaluje krásy těchto kalichů,  křížů, ciborií atd., jež třeba v kovu zcela prostém zachovaly dnešku něco z citového vytržení svých tvůrců, jednou se vyjadřujících formou jen stěží přemáhající odpor materiálu, aby v jiném případě zase suverénní řemeslnou dovedností přinutili tvrdý kov vyrůstat v něžné krajkoví miniaturních věžiček, kapliček, fiál a vimperků, oživených ztělesněnými představami světic a svatých. Každý z těchto klenotů řemesla, pracujícího pod lupou, opět teprve v těchto fotografiích pod lupou mikroobjektivu nám ukáže, kde řemeslo přechází v umění. Fotografie se svým bystrozrakem umožňuje nám dnes i přesnější hodnocení ryze umělecké síly a řemeslné dovednosti, odkrývajíc nám i nejnepatrnější stopy nástroje v zpracovávaném kovu, čistotu emailové vrstvy, sílu modelace filigranských plastik a jistotu rydla, jež dosud pro diváka byly skryty v zběžném pohledu celkovém. To je také novum, které tento způsob publikace svému tématu v dosavadní literatuře přináší.