Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 18. septembra 2023

BŽOCH, JOZEF - BÁSNICKÉ DIELO PAVLA HOROVA

BŽOCH, JOZEF

BÁSNICKÉ DIELO PAVLA HOROVA

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1964
edícia Siluety (6)
obálka Dagmar Kočišová
1. vydanie, 1.000 výtlačkov

literatúra slovenská, literárna teória, poézia,
96 s., čb fot., slovenčina

mäkká väzba
stav: dobrý, pečiatky v knihe, lepka na obálke

4,50 €

*bib30*litt*

Vo svojej štúdií o významnom slovenskom básnikovi, zaslúžilom spisovateľovi Pavlovi Horovovi, stavia sa Jozef Bžoch na stanovisko pozorného vnímateľa myšlienkovej hĺbky a estetickej pôsobnosti tejto poézie práve tak ako na stanovisko osobne zainteresovaného kritika, ktorý vehementne vyslovuje svoj súd, požiadavky i poňatie vývinovej tendencie súčasnej slovenskej poézie. Prípadné odchýlky individuálneho poňatia tváre i diela Pavla Horova usiluje sa Jozef Bžoch korigovať poznaním literárnohistorickým, odvodeným z celkového vývinu povojnovej slovenskej poézie. Vychádza pri tom v dôsledku vlastne zo svojej prvej knižky Podoby slovenskej poézie (vyšla v Slovenskom spisovateli 1962).

Literárny portrét významného povojnového básnika vyrástol v tejto knižočke do výraznej podoby: čo do psychologického typu Pavla Horova ako básnika-lyrika i ako vyjadrovateľa širších súvislostí. Pri skúmaní jeho diela použil Jozef Bžoch už nielen kritériá spoločenskej pôsobnosti diela, ale aj tie, ktoré vyrastajú zo samotnej individuality básnika-tvorcu, zo sledovania jeho intímnej osobnej filozofie. Takto sa slovenskej verejnosti dostáva do rúk prvá celistvejšia štúdia a Pavlovi Horovovi, ktorá jeho čitateľom umožní lepšie porozumieť tomuto dielu a záujemcom odbornejším zasa zástoju básnikovej tvorby vo vývine slovenskej literatúry.