Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 27. septembra 2023

WERFEL, FRANZ - ŠTYRIDSAŤ DNÍ MUSA DAGHU I.

WERFEL, FRANZ

ŠTYRIDSAŤ DNÍ MUSA DAGHU I.
(Die vierzig Tage des Musa Dagh)

Tatran, Bratislava, 1967
edícia Hviezdoslavova knižnice (135)
preklad Ján Hrušovský
prebal Jozef Ferenčík
2. vydanie (v Tatrane 1.)

beletria, román, literatúra nemecká,
368 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

1,90 €

*unk*belx-ger*

Štyridsať dní Musa Daghu, Mojžišovej hory - jeden z najslávnejších románov veľkého nemeckého spisovateľa Franza Werfela, rodáka pražského. Mohutná, strhujúca epopej utrpenia arménskeho ľudu pod krutým tureckým jarmom za prvej svetovej vojny. Bolo to na jej začiatku, keď sa vodcovia mladotureckej revolúcie a držitelia moci v Istanbule Enver paša a Talaat bej rozhodli pomocou hromadných deportácií do mezopotámskej púšte fyzicky zlikvidovať arménsky národ, žijúci v Anatólii a Sýrii, a čiastočne aj v Istanbule, hlavnom meste vtedy ešte svetovej tureckej ríše. V Turecku najmä za čias posledného tureckého sultána Abdula Hamida už i predtým organizovávali vládne miesta krvavé masakry proti arménskemu milletu - toto však malo byť vyvrcholením všetkej beštiality a neslýchanej neľudskosti, súčasne však i zánikom arménskej menšiny v Turecku. Enver a Tallat až do obludných rozmerov vybičovali rasovú a náboženskú nenávisť tureckej spodiny proti oveľa vzdelanejším, hospodársky prosperujúcim, kresťanskú vieru vyznávajúcim Arménom. Možno azda povedať, že to, čo a dialo vtedy v Turecku, bolo akoby predzvesťou nastupujúceho fašizmu so všetkými jeho hrôzami a zverskosťami. Státisíce Arménov zahynulo v priebehu niekoľkých týždňov na krížovej ceste do púšte. Iba v čarokrásnom údolí pod Mojžišovovou horou sa sýrskom pobreží našiel sa odvážny, vysoko vzdelaný muž, Gabriel Bagradian, ktorý so všetkým obyvateľstvom siedmich obcí tohto údolia vybudoval dôvtipné opevnenie na náhornej plošine Mojžišovej hory a s pomerne nepatrným vyzbrojením štyridsať dní víťazne odrážal zúrivé útoky tureckej soldatesky i žandanérie. A práve históriu týchto štyridsať dní použil Franz Werfel na napísanie úžasného románu i hrdinstve i utrpení päťtisíc Arménov na Mojžišovej hore. A treba povedať, že Werflov román nestráca časovosť ani dnes, keď neofašizmus vo viacerých krajinách znovu dvíha hlavy a cerí zuby v snahe rozpútať svetovú vojnu. Stáva sa výstrrahou i pre ďalšie generácie: pozor, beštia ešte žije.

3,20 € stav: dobrý, prebal mierne ošúchaný *zukol6**belx*

2,90 € stav: dobrý, na patitule podpis a pečiatka majiteľa


PREDANÉ