Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 29. septembra 2023

LEBEDEV, L. - SYNOVIA MODREJ PLANÉTY

LEBEDEV, L.

SYNOVIA MODREJ PLANÉTY
(Syny goluboj planety)

Pravda, Bratislava, 1974
edícia Členská knižnica Pravda
preklad Alojz Capiak
prebal Milan Gažovič
1. vydanie, 13.000 výtlačkov
75-014-74

astronómia, kozmonautika,
476 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, krátke venovanie na patitule

PREDANÉ

*krakri*vat-astr*

Rok 1961 sa zapísal zlatými písmenami do vedomia ľudí i celej histórie 20. storočia - človek po prvýkrát vystúpil do nepreskúmaného a rozličnými tajuplnosťami opradeného vesmíru. Nie náhodou, ale zákonite to bol príslušník prvej socialistickej krajiny na svete – nezabudnuteľný sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin. Tento i celý rad ďalších letov do vesmíru, ktoré uskutočnili viacerí sovietski kozmonauti, medzi nimi aj prvá kozmonautka Valentina Nikolajevová-Tereškovová, je skvelým víťazstvom najvyspelejšej vedy a techniky, pôsobiacej vždy pro blaho a šťastie človeka.

Medzi planetárne lety a dobývanie vesmíru sú obrovským prínosom pre človeka a celé ľudstvo: okrem iných výsledkov mu umožňujú spoľahlivo skúmať zloženie atmosféry, komplexnejšie pozorovať našu planétu Zem, jej povrch a celkové zloženie, umožňujú predpovedať povodne, robiť podrobný geologický prieskum jednotlivých štruktúr pôdy a dosahovať ďalšie neoceniteľné praktické výsledky pri technizácii jeho života.

O tom a i ďalšom: o živote, práci, činnosti, o príprave všetkých sovietskych kozmonautov na lety do vesmíru, o ich priebehu, výsledkoch a význame, ako aj o ďalších perspektívach výskumu vesmíru veľmi zaujímavo, ba až ľudsky povzbudivo nás informuje táto kniha. Názornosť jej obsahu zvyšujú fotografie jednotlivých sovietskych kozmonautov, zachycujúce niektoré úseky ich činnosti pri príprave na vesmírne "výpravy" i vo všetkých každodenných situáciách pri odpočinku. Upútajú v nej aj populárne, sviežo písané komentáre k jednotlivým kozmickým letom typom kozmických lodí. Zaoberajú sa letmi do vesmíru, uskutočnených v rokoch 1961-1971 sovietskymi kozmonautmi: Gagarinom počínajúc a Sevasťjanovom končiac.

Kniha zachycuje prvé desaťročie úspechov sovietskej kozmonautiky. Poučí i pobaví. Je akýmsi chronologickými prehľadom letov do vesmíru a uvedenom časovou rozpätí a rozšíri pohľad čitateľa na "kozmickú" problematiku.