Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 28. septembra 2023

KRÁTKY SLOVNÍK SLOVENSKÉHO JAZYKA

KRÁTKY SLOVNÍK SLOVENSKÉHO JAZYKA

Veda, Bratislava, 1989
obálka Jozef Michaláč
2. opravené vydanie, 50.000 výtlačkov
ISBN 80-224-0003-3

jazykoveda, jazyky, slovníky,
592 s., slovenčina

tvrdá väzba, veľký formát
stav: dobrý

DAROVANÉ

*inc-fri*litt*

Vo verejnosti dlho očakávaný výkladový slovník slovenčiny normatívneho rázu vychádza v jednom zväzku ako Krátky slovník slovenského jazyka. Po päťdielnom Slovníku slovenského jazyka (1959—1968), ktorý už dávno chýba na našom knižnom trhu, je to druhý úplný opis slovenskej slovnej zásoby. Spracovaním slovnej zásoby v jednom zväzku vychádzajú autori v ústrety používateľovi v každodennej praxi. Slovník je totiž určený celému nášmu spoločenstvu, to značí, že má byť jazykovou oporou nielen učiteľom a študujúcej mládeži na školách všetkých stupňov a všetkých typov, redaktorom, novinárom a ostatným pracovníkom používajúcim reč ako nástroj svojej profesie, ale predstavuje prameň všestranných poučení o materinskom jazyku pre každého z nás.

Akým spôsobom sa realizujú v slovníku takéto široké ciele? Možno povedať, že vysokou odbornosťou a lexikografickým majstrovstvom autorský kolektív dosahuje to, že na relatívne malej ploche sa podáva maximum informácií o najpoužívanejších slovách v slovenčine. Ide o zachytenie vyše 50 000 slov, čo zodpovedá pasívnemu slovníku priemerného používateľa s odborným stredoškolským vzdelaním.

Slovník spracúva predovšetkým jadro spisovnej slovnej zásoby, preto čím ďalej k jej okraju, tým je výber slov prísnejší. Jednako sa však v slovníku odráža celé funkčné rozvrstvenie slovnej zásoby a jej štylistická bohatosť. Pravdaže, slovník nemôže uspokojiť tých, čo by v ňom hľadali ucelené súbory termínov zo súčasných,
neraz aj veľmi úzko špecifikovaných odborov; na to sú určené špeciálne terminologické slovníky, encyklopédie, slovníky cudzích slov atď.

Čo teda môže očakávať od Krátkeho slovníka slovenského jazyka používateľ slovenčiny, ktorý takéto dielo berie do ruky po prvý raz? Dozvie sa o súčasne platnej pravopisnej podobe slova, v problematických prípadoch (z hľadiska praxe) o jeho výslovnosti, prečíta si stručnú gramatickú charakteristiku slova a jeho štylistické hodnotenie. Centrom poučenia je však opis významu, prípadne viacerých významov slova. Stručný, no v rámci možností vyčerpávajúci výklad významu slova sa ilustruje príkladmi v podobe najbežnejších spojení. Okrem toho sa tu uvádzajú a vysvetľujú mnohé bežné lexikalizované spojenia a frazeologické jednotky. Pri všetkých jazykových javoch sa v tomto slovníku odráža moderný pohľad na slovnú zásobu podložený súčasným výskumom. To medziiným znamená, že mnohé javy sa zachytávajú vo svojej dynamike ako variantné jazykové prostriedky (v lexike, gramatike, slovotvorbe, pravopise i výslovnosti).

Po dlhšej prestávke od vydania normatívne záväzných jazykových príručiek je Krátky slovník slovenského jazyka tým žiadaným dielom, ktoré bude stálym pomocníkom pri uvedomenom pestovaní jazykovej kultúry.