Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 5. júla 2023

BOTTO, JÁN - SMRŤ JÁNOŠÍKOVA

BOTTO, JÁN

SMRŤ JÁNOŠÍKOVA

Tatran, Bratislava, 1984
edícia Čítanie študujúcej mládeže (148)
doslov Cyril Kraus
prebal Ľubomír Longauer
3. vydanie (v tejto edícii), 25.000 výtlačkov
61-551-84

literatúra slovenská, poézia,
208 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, malý formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

1,00 €

*13xtrsos*poe*

Ján Botto sa verejnosti prezentoval Smrťou Jánošíkovou, baladami, povesťami i vlasteneckými a príležitostnými básňami. Je básnikom svojráznym, osobitým, bytostne spriazneným s ľudovou poéziou. Botto je „zdanlivo prostý, ale vskutku ťažký“, je básnikom „ľudovým“, angažujúcim sa. Ustavične reagoval na dobové pomery v národnom a spoločenskom živote, vždy sa k nim vyjadroval. Celá jeho tvorba je spätá s dobou, v ktorej tvoril, z rozličných stránok a v rozličných polohách — reálnych i symbolických — zaujímal k nej postoj. Tak ako u celej štúrovskej školy nachádzame aj u neho tvorivý vzťah k folklóru (spomeňme len Kráľa a Chalúpku), kde v ľudovej piesni hľadá „ozvenu svojej duše“. Po predchádzajúcom období klasicizmu nové tóny pôsobia sviežo práve pri zachovaní spoločných motívov, akými boli idey národného obrodenia, otázka slovanskej vzájomnosti, demokratizácia. Tieto témy spolu s protestom proti útlaku, oslavou vlastenectva a hrdinstva nám umožňujú dotvoriť si obraz Jána Bottu, romantika, vlastenca-buditeľa.