Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 25. júla 2023

FERENČÍKOVÁ, ADRIANA - MÚDRA KATARÍNA

FERENČÍKOVÁ, ADRIANA

MÚDRA KATARÍNA 
Sicílske rozprávky
(Fiabe italiane)

Mladé letá, Bratislava, 1982
edícia Z rozprávky do rozprávky
zostavila Adriana Ferenčíková
ilustrácie Ferdinand Hložník
1. vydanie, 31.000 výtlačkov
66-021-82

beletria, knihy pre deti, rozprávky, literatúra talianska
184 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: uvoľnená väzba, bez prebalu

1,00 €

*makol*dets*

Sicília je rozprávkovo krásna krajina. Ako kráľovská koruna sa nad ňou trblieta večne zasnežený štít sopky Etny. Najkrajšia je Sicília na jar, keď je na celom ostrove dosť vlahy. Najprv — už vo februári — rozkvitnú mandľovníkové háje a vtedy celé stráne vyzerajú ako zasypané snehom. (Ale na Sicílii je snehom pokrytá iba horná polovica Etny, inde tu ani v zime snehu niet. ) Potom rozkvitajú ďalšie stromy a kvety a ostrov postupne mení farbu. Raz na ňom prevažuje ružová, inokedy žltá, tmavočervená alebo fialová farba vo všetkých odtieňoch. Ale najčastejšie je Sicília zlatá od dozrievajúcich pomarančov a mandarínok.

Tento krásny a úrodný ostrov od nepamäti priťahoval moreplavcov z blízkych aj vzdialených krajín. Pred storočiami sa na východnom pobreží usadili Gréci, neskôr na západnom pobreží Kartáginci. V čase slávy Ríma obsadili Sicíliu Rimania, neskôr Arabi. Nový rozvoj umenia a vedy zaznamenala Sicília za vlády panovníka normanského pôvodu Fridricha II. V stredoveku sedeli na sicílskom tróne španielski vládcovia, ktorí tu vládli niekoľko storočí. Aj preto v sicílskych rozprávkach tak často vystupujú španielski králi, kráľovné, princovia a princezné. Či už je to Nešťastenka, ktorá bola dcérou španielskeho kráľa, Rozmarínka, ktorú si španielsky kráľ vezme za ženu, či cisárov syn, ktorý sa ožení so španielskou princeznou, a podobne...

Ale kde sú králi, tam sú vždy aj bedári a nebolo to inak ani na rozprávkovo krásnej Sicílii. Premnohí ľudia veru neraz nemali čo do úst položiť, a ak nechceli pomrieť od hladu, museli zbierať po lúkach zelinky tak ako naša Nunzia z rozprávky Kráľovský syn v kuríne.

A hoci dnes už na Sicílii kráľov niet, chudobných je tam ešte vždy veľa. A nie každému z nich sa pošťastí nájsť si prácu na rodnom ostrove. Tisícky sicílskych mládencov aj otcov početných rodín opúšťajú svoje domovy a putujú za zárobkom do cudziny. Tam snívajú o šťastnom živote a túžia, aby aj na Sicílii raz zavládla spravodlivosť.