Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 16. júla 2023

ŠOLOCHOV, MICHAIL - BOJOVALI ZA VLASŤ

ŠOLOCHOV, MICHAIL

BOJOVALI ZA VLASŤ
(Oni sražalis za rodinu)

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1960
edícia Svetová próza
edícia Súčasná sovietska próza (11)
preklad a doslov Zora Jesenská
obálka a ilustrácie Vincent Hložník
1.  vydanie, 15.000 výtlačkov

beletria, román, literatúra ruská
176 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

7,00 €

*rekry*belx-rus*

Schopnosť umelecky zachytiť i tie najjemnejšie záchvevy ľudskej duše, pravdivo zobraziť prírodu, ľudské vzťahy - to je šolochovovský kľúč, čo otvára srdcia čitateľov na celom svete.

Román Bojovali za vlasť uchváti čitateľa nenapodobiteľným rozprávačským umením, pravdivým a hlbokým pohľadom na vojnu, dokonalým vykreslením postáv, ktoré sa stanú blizke a milé hneď od prvých stránok.

Solochov v tomto diele po prvýkrát vychádza za rámec kozáckeho prostredia, majstrovsky zvečneného v Donských poviedkach, v dvoch dieloch Rozoranej celiny a v Tichom Done. Rozpráva o ľuďoch z ráznych kútov veľkej sovietske] krajiny, o ich tvorivej práci pred vojnou. Vojnu im nanútili, a preto tak ostro kontrastujú dojímavé spomienky na mierový život, pokojnú prácu s ťažkým položením na fronte, čitateľ sa rýchlo vžíva do situácie a pozerá na udalosti, ako keby sa ich sám zúčastňoval. Šolochovoví hrdinovia: Streľcov, Lopachln, Lisičenko, Borzych a inl nenávidia vojnu, ale vojnové ťažkosti znášajú mužne a sú odhodlaní pomstiť sa za nevinné obete, spálené dediny a mestá. Hoci sa dej románu odohráva v ťažkých dňoch na začiatku vojny, predsa v ňom nechýba zdravý humor, bez ktorého by sme si sovietskeho vojaka nevedeli ani predstaviť.

I keď Šolochov opisuje udalosti, od ktorých nás delí už pätnásť rokov, predsa nestráca dielo na aktuálnosti, lebo odsudzuje vojmi, vraždenie, stáva sa pre ľudstvo výstrahou, aby nikdy viac nedopustilo hrôzy novej vojny.