Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 20. septembra 2020

ŠVIDKOVSKIJ, OLEG ALEXANDROVIČ - URBANISMUS SOCIALISTICKÉHO ČESKOSLOVENSKA

ŠVIDKOVSKIJ, OLEG ALEXANDROVIČ

URBANISMUS SOCIALISTICKÉHO ČESKOSLOVENSKA 

Academia, Praha, 1966
prebal Karel Lodr
1. vydanie, 1.800 výtlačkov
21-038-66

architektúra
334 s., čb  a far. fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, prebal ošúchaný, pečiatky v knihe

9,90 € PREDANÉ

*trsos**ume*

Autorem knihy je arch. O. A. Švidkovskij, pracovník Ústavu teorie a dějin umění při Akademii věd SSSR. Ve své práci rozebírá současné výsledky plánování a výstavby měst v Československé republice, a to zejména v období po r. 1945. Zevšeobecňuje získané urbanistické zkušenosti a své závěry dokládá četnými praktickými příklady, analýzou urbanistických plánů i konkrétní výstavby měst, sídlišť i obytných obvodů. Vychází přitom z celého dosavadního vývoje výstavby měst v Československu, které má velký počet zachovaných historických měst, a kde je proto třeba i při nové výstavbě řešit složité problémy vztahu historických jader a nově zbudovaných městských celků.

Podkladem knihy jsou vlastní autorovy poznatky, kterých nabyl během několika svých studijních pobytů v Československu a za přispění československých architektů a urbanistů, kteří mu pomáhali získat nezbytné průvodní materiály, plány a fotografie. Švidkovského kniha má tři hlavní části:

I. Výstavba a přestavba Prahy. Na příkladu Prahy demonstruje autor dva základní současné problémy československého urbanismu: rekonstrukci historických jader měst a novou výstavbu.

II. Rekonstrukce historických měst. Autor se zabývá problematikou rekonstrukce velkého počtu historických měst zachovaných na celém území naší republiky a ukazuje, jak jejich zapojení do současného života je pro Československo mimořádně aktuální.

III. Nová výstavba. Na základě současných poznatků autor dokazuje, jak při řešení nové výstavby nelze se omezit jen na jednotlivé obytné objekty nebo soubory, ale že je nutno dospět ke komplexnímu řešení celých měst a dokonce oblastí. Teprve v socialistickém Československu, kde práce urbanistova není brzděna soukromokapitalistickými vztahy, možno vědecky řešit otázky celkového vývoje osídlení a budoucí sítě měst a vesnic v celostátním měřítku.

Kniha je bohatě ilustrována, odborný text je dokumentován četnými reprodukcemi plánů a urbanistických modelů a doplněn obsáhlým seznamem literatury. Pro informaci zahraničí je připojeno anglické a francouzské resumé.