Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 29. septembra 2020

KOŠICKÝ DÓM

 KOŠICKÝ DÓM
národná kultúrna pamiatka

Východoslovenské vydavateľstvo, Košice, 1975
1. vydanie, 8.000 výtlačkov
83-018-75

architektúra, história, monografie, publikácie obrázkové
236 s., čb a far. fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

4,50 €

*kocev**mono*

Rozsiahla chrámová stavba — košický dóm — je výrazným svedkom dávnej histórie Košíc. Dodnes sa týči ako centrálna dominanta mesta, monument obdivovaný domácimi i zahraničnými návštevníkmi, ktorým ponúka zážitok zvláštnej pôsobivej sily. Umožňuje ho čistota architektonických tvarov, harmónia oblúkov a pilierov, majestátnosť klenby, priestorový súlad, sochárska precíznosť, nevtieravá krása starých tabuľových malieb, a v tom všetkom uchovaný dych dávnych storočí...

Do osudu stavby živo spätej s organizmom stredovekého mesta a závisiacej od jeho politickej klímy i hospodárskej prosperity podstatne zasahovali rušné, často nepriaznivé, ale vždy tvárniace prúdy času. Na základe konštrukčných prvkov a jednotlivých architektonických častí ich možno sledovať od vyhorenia kostola sv. Alžbety (1378) ako predchodcu dómu, cez ustálenie chrámového typu v polovici 15. storočia a stavebné úpravy nasledujúcich období, po prestavby vynútené v 19. storočí zásahmi prírodných živlov, uskutočnené, žiaľ, v takom rozsahu, že sa porušila vývojová jedinečnosť architektonicko-priestorovej organizácie celku.

Najvzácnejšie bohatstvo poskytuje najmä vnútorná výzdoba dómu, hoci predstavuje už len zlomok pôvodného zariadenia. Kolekcia oltárnych plastík je na vysokej umeleckej i remeselnej úrovni a svedčí o stykoch košických dielní s najvyspelejšími kultúrnymi centrami Európy. Cenná a svojou tvarovou rozmanitosťou zaujímavá je sochárska výzdoba konzol a svorníkov zo 14. a 15. storočia. Širokou epickou výpravnosťou očarujú cykly tabuľových malieb, v ktorých sa v značnej miere odráža sociálne cítenie stredovekých umelcov. Umelecké remeslo reprezentuje stála expozícia katedrálneho pokladu. Medzi exponátmi dominujú práce známeho zlatníka 18. storočia J. Szilassyho.

Aj keď boli základy košického dómu položené pred šiestimi storočiami, je dóm naším súčasníkom. Svojimi kultúrnymi hodnotami vzbudzuje zaslúženú pozornosť. Vďaka kultúrnej politike nášho socialistického štátu bol Dóm sv. Alžbety zaradený medzi národné kultúrne pamiatky. Pod ochrannou rukou pamiatkovej starostlivosti (SUPSOP) pretrváva ako odkaz staviteľskej zručnosti a umeleckého majstrovstva budúcim generáciám.