Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 29. januára 2013

PECKA, DOMINIK - ČLOVĚK A TECHNIKA

PECKA, DOMINIK

ČLOVĚK A TECHNIKA

Vyšehrad, Praha, 1969
edícia Orientace (1)
1. vydanie

filozofia, náboženstvo
68 s., česky
hmotnosť: 80 g

mäkká väzba, menší formát
stav: výborný, nepoužívaná

1,20 €

*R03*  in **S8Z**

Kto bol DOMINIK PECKA?


Technika je pro život, to znamená pro člověka. Jinými slovy: má funkci sociálni. A tak na ni pohlíží psycholog, sociolog a moralista. Technika sama je amorální. Morálka nestojí ani nad technikou, ani nad matematikou, ani nad ekonomikou, ale stoji nad každým člověkem, tedy i nad technikem, matematikem a bankéřem. Sociálni funkci má technika i ve smyslu psychologickém a estetickém. Technické dílo se podle mého názoru podstatně neliší od dila výtvarného (oboji je ars). Ani neni rozdíl v motivech: Neandrtálec, který do kamenného mlatu vrtal díru měl stejnou tvůrčí radost jako ten, kdo v jeskyni Dordognéské maloval lovnou zvěr.

Peckovo pojednáni o technice je bohaté myšlenkami a neni snadné je doplňovat nebo dokonce opravovat, ledaže by 5lo o detaily, což je přirozené, neboť techniku se jeví svět jinak než filosofu, poněvadž technik v tom světě jinak žije. Závěrnou úvahu o náboženském smyslu techniky pokládám za podnětnou a aktuální.

(Dr. h. c. prof. ing. Vladimír List, DrSc.)


ThDr h. c. Dominik PECKA
se věnuje řadu let literatuře a jeho literární dílo je již dnes neobyčejné rozsáhlé. Vedle šesti románů "Matka Boží v trní" "Jarní sonáta", "Assunta", "Světla na moři", "Neviditelný prsten", "Kamarádka"/ a svazku povídek /"Člověčenství naše"/, vydal několik závažných teologických, filosofických a pedagogických prací /"Oheň na zemi", "Skryté paprsky", "Svatí a lidé", 'Tajemství života", "Smysl člověka", "Tvář člověka" a "Cesta k pravdě"/. Vychovatelská moudrost Peckova je patrna "Ze zápisníku starého profesora" a "Umění stárnouti za školou". V knihách "Umění žiti" a "Moderní člověk a křesťanství" je Pecka neustále v kontaktu s moderní dobou, jejími typickými projevy v životě, v literatuře, umění a filosofii. Jeho knihy svědčí o bedlivém sledování všech duchovních proudů a jevů. V poslední době byla dána do tisku jeho věrouka "Světlo a život" a vrcholné dílo "Filosofická antropologie".

V červnu tohoto roku mu udělila Cyrilometodějská teologická fakulta v Olomouci čestný doktorát teologie v oceněni jeho životního díla.

Životný Peckův zájem o člověka a jeho láskyplný poměr k němu, stejně jako pronikavý pohled do bytostných hlubin člověka, spojený s porozuměním pro všechny tíživé a bolestné otázky lidského nitra dnešní doby, mu získává stále velkou lásku a úctu čtenářů.
M. Krejčíř