Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 13. júla 2023

CHROPOVSKÝ, BOHUSLAV - VÝZNAMNÉ SLOVANSKÉ NÁLEZISKÁ NA SLOVENSKU

CHROPOVSKÝ, BOHUSLAV

VÝZNAMNÉ SLOVANSKÉ NÁLEZISKÁ NA SLOVENSKU

Veda, Bratislava, 1978
Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied
prebal Pavel Amena
1. vydanie, 1.500 výtlačkov

história, archeológia,
268 s., čb obr., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

22,00 €

*bib30*his*

Na Slovensku sa každoročne objavujú nové vzácne archeologické pamiatky doku­mentujúce život a osudy dávnych obyvate­ľov tohto územia. Najmä v období prud­kého a intenzívneho rozmachu socialistickej výstavby krajiny sa v oveľa širšej miere než kedykoľvek predtým odkrývajú pozostatky sídlisk a pohrebísk ľudu, ktorý v jednotli­vých etapách historického vývoja viac či menej výrazne zasiahol do histórie Sloven­ska. Mnohé archeologické objavy svojou závažnosťou presahujú rámec Slovenska a majú celoeurópsky význam pre riešenie dô­ležitých problémov historického vývinu.

Aj keď sa záchrane, spracovaniu a hod­noteniu všetkých pravekých a včasnohistorických nálezov na Slovensku bez rozdielu venuje náležitá pozornosť, predsa sú v po­predí odborného záujmu, ale i stredobodom záujmu širokej verejnosti, pozostatky po slovanských predkoch dnešných Slovákov. Otázky pôvodu najstarších Slovanov, času a formy osídlenia dnešného Slovenska Slo­vanmi, problémy štruktúry a rozvoja slovan­skej spoločnosti, úrovne hospodárstva, ma­teriálnej i duchovnej kultúry naliehavo vy­žadujú odpoveď. Preto archeologický vý­skum na Slovensku, tak ako všade tam, kde Slovania našli svoje trvalé sídla, usiluje sa v širokom rozsahu riešiť nastolené problé­my. Doteraz boli na Slovensku odkryté po­četné pamiatky, ktoré postupne utvárajú obraz o celom slovanskom osídlení tohto územia. Ich zhodnoteniu a publikácii sa venuje veľká pozornosť. Mnohé lokality sú spracované monograficky, iné vo forme roz­siahlych príspevkov v odborných periodi­kách, časť správ o nálezoch je však roztrú­sená po rôznych regionálnych zborníkoch, prípadne dosiaľ nie je ešte spracovaná.

V   snahe predstaviť celé bohatstvo a histo­rickú závažnosť slovanských nálezov zo Slo­venska, vyzdvihnúť pritom význam jednotli­vých nálezísk, zdôrazniť ich chronologické zaradenie a prínos pre poznanie materiál­nej i duchovnej kultúry Slovanov, predkla­dá kolektív autorov korpus najvýznamnej­ších slovanských nálezísk zo Slovenska.

V   rámci opisu každého náleziska sa spres­ňuje jeho poloha, história objavu, stručne sa charakterizuje druh nálezu a poukazuje sa na najvýznamnejšie pamiatky zachráne­né na lokalite. V rámci každého náleziska sa nálezy klasifikujú podľa najnovších chro­nologických kritérií a zaraďujú sa do celko­vého historického rámca svojej doby. K ucelenému obrazu tej-ktorej lokality patrí aj výber najdôležitejšej literatúry, ktorá sa širšie zaoberá náleziskom.

V súpise sa uvádzajú také dôležité loka­lity pre posudzovanie najstarších slovan­ských dejín, ako napr. Prešov, Matúškovo, Potvorice atď., náleziská z doby slovansko- -avarskej symbiózy, predovšetkým rozsiahle pohrebiská, napr. z lokalít Devínska Nová Ves, Žitavská Tôň, Želovce, Nové Zámky a iných. Popredné miesto zaujímajú nálezy z veľkomoravského obdobia, najmä zo stre­dísk Veľkomoravskej ríše v Nitre, Bratislave, na Devíne, v B í n i, Pobedime, Ducovom atď. Uvádza sa tu viacero nálezísk dokumentu­júcich pomery po zániku Veľkej Moravy, v dobe zaujatia Slovenska staromaďarskými kmeňmi; z tohto obdobia je obzvlášť pozo­ruhodný hrob veľmoža v Zemplíne. Z poveľkomoravských nálezísk sú v súpise uvedené pohrebiská belobrdskej kultúry, zistené v Čakajovciach, Abraháme a inde, radové pohrebiská, napr. v Krásne a Martine, lo­kality s cirkevnou i svetskou architektúrou — Dražovce, Kostoľany pod Tríbečom, Hronský Beňadik, Ducové, Nitrianska Blatnica atď., i s niektorými mladšími formami architek­túry súvisiacej s hradnými objektmi — Spiš­ský hrad, Trenčín, zaniknutými dedinskými sídlami — Poltár atď.

Významné slovanské náleziská na Sloven­sku predkladá široký kolektív slovenských bádateľov, ktorí sa priamo zúčastnili na ich výskume, spracovaní a interpretácii ich his­torického významu.