Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 15. októbra 2020

KNAP, JOSEF - DÍVČÍ HLAS

KNAP, JOSEF

DÍVČÍ HLAS 

Novina, Praha, 1940
edícia Hlasy země (26)
obálka Emanuel Frinta
2. vydanie

literatúra česká, beletria, román, podpis autora,
196 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

NEPREDAJNÉ

*kvaja**h-6-2*

Knapovo významné místo v současné próze je pevně určeno jeho osobitým charakterem, vyznačujícím se citlivým viděním člověka, úsporností a kouzelnou rytmičností stavby a cudnou lyričností výrazu. To, čemu se obdivujeme u moderních severských autorů, ztělesnil Knap svébytně na naší půdě. Jeho nový román je opět dílem vysoké slovesné kultury a dovedením jeho úsporného, melodického stylu k mezím dokonalosti. Nitro tří hlavních postav románu, úředníka Sluky, jeho ženy Kláry a jejich dcerky Aleny, je proniknuto zrakem básníka, který směřuje úporně jen k podstatnému a hledá i ve vnějších projevech, činech a episodách rytmus povah a osudů. Dovedl zachytit citové tajemství, jímž se láska milenecká a manželská proměňuje v lásku otcovskou, hlavní zákon bytosti Slukovy. Smutek a tiché, trochu zatrpklé štěstí Slukovo po odchodu manželky Kláry vás jímají a pronikají stránku po stránce hlouběji. Tajemná soběstačnost dětského světa pod povrchem všedních starostí a práce, nezcelená jizva v srdci děvčátka, které neuvědoměle stůně touhou po mateřské něze, jíž nedovede nahradit dobrácká láska a péče otcova, to jsou skryté zdroje nejvlastnější kouzelné melodie Knapova románu. Ale vedle tohoto lyrického pásma citového jde knihou tvrdá zkušenost sociálního vyděděnce, který po bankovní stávce, propuštěn z místa, klesá stupeň po stupni, jen aby udržel skrovničký domov pro dítě; a pod tlakem starostí, bázně a úzkosti chvěje se v jeho srdci nedožitá láska k uprchnuvší Kláře. Jeho životní účtování, složené zhuštěně do dopisu vojáka před ústupem, je drsným, mužným závěrečným akordem románové písně, která se naposled ještě zachvěje trylkem dívčího hlasu Alenina, jejž slyší vracející se voják už z dálky, jak tryskl přes zídku dvora.