Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 13. októbra 2020

BŽOCH, JOZEF - KONTAKTY

BŽOCH, JOZEF

KONTAKTY 
Výber statí o literatúre

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1970
edícia Horizonty (19)
1. vydanie, 800 výtlačkov
12-72-034-70

podpis autora, literárna teória
376 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

NEPREDAJNÉ

*H-6-2*

KRITIKA ako činiteľ spoločensko-literárny, alebo, hovorené slovami Otakara Fischera, ako úrad spoločensko-etický — to je to, čo nám chýba najväčšmi. Kritika, ktorá nezasahuje len do organizmu literatúry, ale aj do organizmu a organizácie života, ktorá neopisuje a nepopisuje, ale z hlbín národného bytu doluje prvky nového životného pocitu nášho súčasníka. Povedalo sa, že literatúra má vyslovovať človeka. A kritika má hádam vyslovovať iba — literatúru?

Odveký antagonizmus medzi tvorbou a jej hodnotením, medzi predstavou, akú si vytvára spisovateľ o sebe a svojom diele, a medzi predstavou, akú mu vnucuje kritika, bude zrejme trvať dovtedy, kým kritika nestratí svoju základnú vlastnosť, t. j. svoj kritický charakter. Koniec koncov, keby nebolo tohto napätia, sotva by sme sa niečo dozvedeli o estetickom, etickom, psychologickom pôsobení diela v tej-ktorej dobe, lebo nech je akokoľvek, kritik jednako len predstavuje typ najexponovanejšieho čitateľa, hovorí nielen za seba a zo seba, ale aj za iných a z iných. Už tým, že vystupuje verejne, zvyšuje sa percento pravdepodobnosti, že vyjadruje časť existujúcej, no dosiaľ neformulovanej verejnej mienky.