Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 10. septembra 2020

ERENBURG, ILJA - DEVÁTÁ VLNA

ERENBURG, ILJA

DEVÁTÁ VLNA 
(Devjatyj val)

Československý spisovatel, Praha, 1953
preklad Květa Milcová
obálka Zdenek Seydl
1. vydanie, 40.000 výtlačkov

knihy v češtine,literatúra ruská,beletria,román
812 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

0,90 €

*hroda* *belx*

Erenburgův nový román je široce rozvrženým obrazem Ameriky a Evropy v časovém údobí tři let od poloviny roku 1948 do května 1951. Je to dílo, které je organicky spjato nejen s oběma předchozími romány — PÁDEM PAŘÍŽE a BOUŘÍ, ale s veškerou prací Erenburga publicisty a bojovníka za mír. Rodilo se z bohatých autorových zkušeností, založených na bezprostředním dojmu z událostí mezinárodního života. Je v něm však také zřetelně cítit satirickou jedovatost Erenburga pamfletisty, lyrický pathos Erenburga básníka, zápal novináře, jímž jsou prostoupeny všecky bojovné Erenburgovy články, zanícenost i nadšení, jímž jsou nesena jeho vystoupení na mezinárodních konferencích a kongresech. Román je zalidněn nejrůznějšími postavami, kladnými, zápornými i kolísajícími, a tato bohatost lidských osudů dává možnost širokého využití Erenburgova charakterisačního a psychologického umění. Již název mnohé napovídá. Mohutné hnutí národů na obranu míru narůstá podobně jako „devátá vlna", která je podle lidové pověry námořníků a rybářů nejsilnější a rozhodující. Proti společné vůli lidu všech zemí jsou slabé síly přípravovatelů nové světové války. 

Děj románu, jehož hlavními hrdiny jsou celé národy, typisované v postavách několika jednotlivců, přenáší se z New Yorku do Jacksonu, z Paříže do Prahy, autor provází čtenáře Frankfurtem, hrdinným Fenjanem, mladým sovětským zapolárním městem Kirovskem a konečně Moskvou, hrdostí a nadějí všeho pokrokového lidstva. Sovětský člověk vystupuje v Erenburgově románě jako představitel nového světa. Na rozdíl od lidí Západu, pronásledovaných utkvělou a záměrně udržovanou hrozbou atomové bomby a nové války, mají tito sovětští lidé veliký životní cíl: bojují za štěstí lidstva.

A tomuto boji je také zasvěcen Erenburgův román.