Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 22. októbra 2017

ROSENBAUM, KAROL - SLOVENSKO 4. (II.) - KULTÚRA

ROSENBAUM, KAROL

SLOVENSKO 4. (II.) - KULTÚRA

Obzor, Bratislava, 1980
1. vydanie, 28.000 výtlačkov
obálka Róbert Brož
65-051-80

encyklopédie, kultúra
912 s., čb a far. fot.
hmotnosť: 2480 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

9,90 €

*juriv*

Druhá časť štvrtého dielu Slovenska uzatvára sériu vlastivedných publikácií Dejiny, Príroda, Ľud, Kultúra a vypĺňa chýbajúce miesta v obraze o kultúrnom vývoji na našom území.

Jednotlivé kapitoly, spracované na úrovni súčasného poznania, vedecky fundovane a pritom prehľadne a prístupne, oboznamujú čitateľov s históriou filozofie na Slovensku od prvých prejavov filozofického myslenia až po súčasnosť, so stavom školstva v minulosti i jeho rozvojom v podmienkach socializmu, s dejinami osvety, múzejníctva, pamiatkovej starostlivosti, knihovníctva, knižnej kultúry atď.

Kapitoly Noviny a časopisy, Rozhlas a Televízia podávajú historický pohľad na vývoj našich masovokomunikačných prostriedkov i z technickej stránky, informujú o ich tvorbe a rozsiahlej sieti v prítomnosti a určujú im miesto vo vývine slovenskej kultúry. Týka sa to predovšetkým televízie, najmladšieho, no zároveň najúčinnejšieho prostriedku tvorby a šírenia informácií a propagandy, vedeckých poznatkov, kultúry, umenia i ušľachtilej zábavy.
Pozoruhodné fakty nájde čitateľ v kapitole Veda, ktorá hovorí o významnom postavení Slovenska a Slovákov v oblasti vedeckého bádania v minulosti, bilancuje úspechy slovenských vedeckovýskumných ústavov po oslobodení, v období vedecko-technickej revolúcie, a načrtáva organizačnú základňu našej vedy.

Epocha výstavby socializmu prináša do života spoločnosti nové prvky. Prejavujú sa nielen v medziľudských vzťahoch, ale aj v rozličných iných sférach. Túto tematiku spracúvajú kapitoly Socialistický spôsob života a Kultúra práce. S ideologickou, ekonomickou a politickou úrovňou spoločnosti je úzko spojená telesná výchova a šport ako kultúrne organizovaný spoločenský jav. Autor venuje najviac miesta obdobiu posledných tridsiatich rokov, keď aj v tejto oblasti nastal u nás mohutný rozmach.

Celá publikácia je napísaná s triezvym hodnotením faktov a všetky kapitoly majú spoločného menovateľa — poznatok, že jedine socialistické zriadenie je schopné poskytnúť široký priestor na rozvoj všetkých zložiek kultúry.