Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 23. októbra 2017

HOFMAN, VLASTISLAV - 30 LET VÝTVARNÍCKÉ PRÁCE NA ČESKÝCH JEVIŠTÍCH

HOFMAN, VLASTISLAV

30 LET VÝTVARNÍCKÉ PRÁCE NA ČESKÝCH JEVIŠTÍCH

Osvěta, Praha, 1951
predslov Miroslav Kouřil
obálka Jiří Blažek
1. vydanie, 2.200 výtlačkov

divadlo, výtvarné umenie,
212 s., čb a far. fotografie, čeština
hmotnosť: 970 g

tvrdá väzba, veľký formát
stav: veľmi dobrý

2,90 €

*bibb*  in **S5P**

Mezi těmi, kdož se v posledních třiceti letech rozhodujícím způsobem podílejí na rozvoji českého jevištního umění a kdož svým dílem položili základ k novému způsobu práce výtvarníka na divadle, patří jméno Vlastislava Hofmana do prvních řad.

Neboť Vlastislav Hofman od chvíle, kdy po prvé začal pracovat pro jeviště, si staví zcela nové úkoly a přichází s novými řešeními. Na rozdíl od tehdejší praxe výtvarníků, kteří byli více malíři a řešili proto ve svých scénických návrzích spíše plochu, Vl. Hofman řeší prostor. Druhý podstatný rozdíl spočívá v tom, že Hofman vždy oddaně slouží dramatickému dílu a koncepci režiséra a chápe svou práci jako podíl na celkovém vytváření jevištního díla a nikoli jako příležitost k samoúčelnému scénickému hračkaření. Hofmanovy návrhy vycházejí vždy z myšlenkové náplně dramatu, snažíce se podpořit a podtrhnout jeho ideje. Proto i když Vlastislav Hofman prošel ve své třicetileté službě českému divadlu různými jeho vývojovými fázemi, které se odrážejí přirozeně také v jeho výtvarných pracích, přece jen si vždy udržel základní charakteristické rysy realistického scénování.

Tato kniha, podávající souhrn nejvýraznějších děl Vlastislava Hofmana a současně také jeho články, v nichž jsou zachyceny různé etapy vývoje Hofmanova pojímání práce výtvarníka, je proto především cenným dokumentem, jenž podává obraz české jevištní tvorby v posledních třiceti letech. Avšak kromě tohoto úkolu splňuje monografie Vlastislava Hofmana své poslání také v tom, že slouží našim divadelníkům a zvláště pak výtvarníkům jako znamenitá pomůcka, objasňující mnohé zákonitosti jevištní tvorby, a tak pomáhá k stále většímu rozmachu našeho divadelního umění.