Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 2. marca 2013

NAVRÁTIL, JIŘÍ - UVEDENÍ DO ZENU

NAVRÁTIL, JIŘÍ

UVEDENÍ DO ZENU

Dialog, 1990
edícia Jádra (5)
1. vydanie
ISBN 80-85194-04-X

náboženstvá východné, buddhizmus, filozofia
200 s., čeština
hmotnosť: 281 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: výborný, nepoužívaná, ako nová

3,30 € PREDANÉ!

*R05*


Když před staletími pronikl buddhismus z Indie do Číny a odtud později i do Japonska, změnila se průběhem asimilačního procesu značně jeho povaha. Nejvíce byl přetvořen ve shodě s tradicemi čínské kultury ve škole zvané Čchan (japonsky Zen, tj. Meditace). Zde se projevil čínský smysl pro konkrétno, pro živoucí skutečnost nejvýrazněji, zde zůstalo myšlení Dálného východu věrno své nechuti ke komplikovaným abstraktně-spekulativním naukám a vytvořilo si zvláštní, jedinečný přístup k životu a skutečnosti vůbec, jakož i zvláštní a jedinečnou metodu sdělování tohoto přístupu. Mezi člověka a skutečnost se tu neklade žádný pojmový systém, žádná teorie, a v radikálních formách Zenu dokonce ani žádné učení. Na jejich místo nastupuje orientace na pokud možno bezprostřední, pojmově nezprostředkovaný kontakt se skutečností, ústící v intuitivní proniknutí do zázračného všezakládajícího „Toho", přítomného ve všem, a přece vše absolutně přesahujícího. Metoda zenových mistrů se vyznačuje tím, že místo aby tomuto přístupu učili explicitním, abstraktně pojmovým způsobem, snaží se bez takového zprostředkování obejít — a v radikálních proudech ho dokonce zavrhují a šokují ty, kdo mají sklon ho požadovat, paradoxy a zdánlivými nelogičnostmi a nesmysly — a vedou žáky všemi svými výroky a vším svým počíjnáním soustavně k tomu, aby  se učili sami, a to docela bezprostředně ze života samého, takříkajíc z první ruky. Konečným plodem tohoto duchovního výcviku či výchovy je ,satori´ duchovní prozření, po němž může žák mistra popřípadě i opustit, neboť je už natolik zralý, aby mohl pokračovat ve svém dalším duchovním vývoji — v upevňování a prohlubování duchovního vhledu — i sám.

Jiří Navrátil, filosof, překladatel a komentátor východních textů, připravil knihu, která filosoficky erudovaně, ale srozumitelnou formou uvádí do všech myšlenkových motivů i historických peripetií zenového buddhismu a zároveň sdružuje množství přeložených a komentovaných nebo parafrázovaných ukázek starých i moderních mistrů Zenu. Je nastíněn i princip bezprostředního intuitivního kontaktu se skutečností, jak se význačně uplatnil v malířství a poezii, šermu, džudo a lukostřelbě, úpravě květin a čajové ceremonii. Přitažlivost knihy Uvedení do Zenu tkví v tom, že upozorňuje na to v nás, co nám bylo dlouho cizí a co v našich podmínkách zůstávalo dlouho na okraji zájmu, nebo vůbec tabu.