Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 6. novembra 2012

VÁCI, MIHÁLY - VÁLOGATOTT VERSEI

VÁCI, MIHÁLY

VÁLOGATOTT VERSEI

Kozmosz könyvek, Budapest, 1977
2. vydanie
ISBN 963-211-175-3
edícia Magyar irodalom győngyszemei
44.800 výtlačkov

poézia
288 s., maďarčina
hmotnosť: 193 g

tvrdá väzba, papierový prebal, menší formát
stav: veľmi dobrý

0,80 € PREDANÉ!

*100*

 Viete, že MIHÁLY VÁCI zomrel vo Vietname? (hun.)


A költő barát, Garai Gábor írja válogatása elé: „Szeretném a fiatal olvasót egy kézfogásra elkísérni Váci Mihályhoz, az emberhez, akiből ezek a költemények kiszakadtak, s aki mostanában lenne ötvenéves, ha élne. Váci Mihály legkedvesebb szava: a szív. S mi mindent tud ez a szív? Kinyílik, mint két sziklevélke, s szerelmi gondban mint félrevert harang szól, a szorongásban szíve örök félelmek horgonya. Néha olyannak képzeli, mint egy kivesző állatot, máskor felhőnyi jéghegy úszik el a tengerbe fúlt szíve fölött; lehet ez a szív tüzelő karabély vagy sötét mélységek lebegő szépiája, de lehet meghitt, meleg karéj is, amit tört szavakkal morzsolgatnak az asztal mellett ülők. Ez a kötet Váci Mihály költői életmüvének csupán egy viszonylag kis részét tartalmazza. Mégis hiszem, hogy együtt vannak benne azok a legfontosabb versek, amelyekből az olvasó megalkothatja magának a költő hiteles képmását."

válogatása elé: „Szeretném a fiatal olvasót egy kézfogásra elkísérni Váci Mihályhoz, az emberhez, akiből ezek a költemények kiszakadtak, s aki mostanában lenne ötvenéves, ha élne. Váci Mihály legkedvesebb szava: a szív. S mi mindent tud ez a szív? Kinyílik, mint két sziklevélke, s szerelmi gondban mint félrevert harang szól, a szorongásban szíve örök félelmek horgonya. Néha olyannak képzeli, mint egy kivesző állatot, máskor felhőnyi jéghegy úszik el a tengerbe fúlt szíve fölött; lehet ez a szív tüzelő karabély vagy sötét mélységek lebegő szépiája, de lehet meghitt, meleg karéj is, amit tört szavakkal morzsolgatnak az asztal mellett ülők. Ez a kötet Váci Mihály költői életmüvének csupán egy viszonylag kis részét tartalmazza. Mégis hiszem, hogy együtt vannak benne azok a legfontosabb versek, amelyekből az olvasó megalkothatja magának a költő hiteles képmását."
Elmúlt harminc évünk közéleti költészetéből állította össze Bárányi Ferenc ezt az antológiát, a címadó vers Váci Mihályé. Válogatásában nem volt tekintettel az írott és íratlan protokollra: a tematikához igazodó versek döntötték el, hogy bekerülnek-e válogatásába vagy sem. Persze, szándékától függetlenül mégis kialakult a kötet gerince, a kötet 126 költője közül legtöbb verssel Illyés, Benjámin, Juhász Ferenc, Nagy László, Vas István, Zelk Zoltán, Csanádi Imre, Simon István és Garai Gábor emelkedik ki. A költők közül sokan már klasszikussá lettek, de helyet kaptak a kötet nélküli fiatalok is. A költők impozáns névsora méltón dokumentálja meggazdagodott költészetünket, s bizonyos, hogy a nem gyakorlott versolvasó ifjúság is hasznos kézikönyvet kap a kezébe ezzel az antológiával, de túl a hasznosságon - igazi versélményben is része lesz.