Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 7. júna 2023

PODGORNÝ, JIŘÍ - JAN FOLTYS

PODGORNÝ, JIŘÍ

JAN FOLTYS
Meznárodní šachový mistr - Živorní dílo

Státní tělovýchovné nakladatelství, Praha, 1956
obálka Jiří Balcatr
1. vydanie, 3.250 výtlačkov

šport, šachy, životopisy
284 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal poškodený

9,90 €

*hrocol*sport* in h-tv-3

Na jaře r. 1952 zemřel v Ostravě mezinárodní šachový mistr Jan Foltys, náš bývalý přeborník a několikanásobný olympijský representant. Ve Foltysovi odešel znamenitý mistr praktické hry, který svými četnými úspěchy šířil čest a slávu československého šachu a který svým příkladným vystupováním získával našemu šachu a tím i republice a jejímu lidu četné přátele.

Jan Foltys nebyl jenom výkonným šachovým mistrem. Byl i velkým šachovým učitelem a vychovatelem. Jeho vlivem a jeho prací rostl šach jeho kraje a jeho rodné Ostravy, které zůstal věren až do své smrti.

Jan Foltys vyrostl v šachově velmi silné Ostravě a již na konci dvacátých let zasáhl do našich silných soutěží. Prvním jeho velkým šachovým triumfem bylo vystoupení na mezinárodním mistrovském turnaji v Lázních Poděbradech, tři roky poté, co získal roku 1933 titul šachového mistra na sjezdu ÚJČŠ v Mnichově Hradišti.

V Poděbradech byl třetí za Flohrem a Alechinem před jinými 15 význačnými mistry. Od té doby zastupoval náš šach na dalších 22 mezinárodních turnajích, na třech šachových olympiádách a ve 14 zápasech našeho státního družstva. Dobyl zejména první ceny na mezinárodním turnaji v Karlových Varech a Mariánských Lázních roku 1948, v Trenčianských Teplicích roku 1941 a na Schlechterově memoriálu ve Vídni roku 1949.

Jana Foltyse nebude v československém šachu nikdy zapomenuto. Vyoral zde širokou brázdu, z níž se bude dlouho klidit bohatá úroda. Tato publikace zachycuje celou jeho šachovou dráhu od roku 1926 až do posledních soutěží, kterých se Jan Foltys zúčastnil na podzim roku 1951. Na rozdíl od monografií, věnovaných tvorbě jednotlivých mistrů, které vyšly dosud u nás i v cizině, nepodává tato kniha pouze vybraná vítězství Jana Foltyse. Vede nás podrobně všemi partiemi, které sehrál v mezinárodních turnajích a jen u turnajů a soutěží domácích nebo méně významných jsou otištěny pouze vybrané ukázky. Proto je tato kniha současně i dokumentem o Foltysově tvorbě a zároveň i jakousi učebnici turnajového šachu a turnajové taktiky.

Většina partií je opatřena poznámkami jednak autora knihy a jednak předních našich a cizích mistrů. Některé partie Jana Foltyse, které obsahuje tato kniha, nebyly dosud nikde uveřejněny. Rovněž tak většina poznámek к partiím je původní. Na mnoha místech najde čtenář mínění a názory Jana Foltyse samotného.