Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 4. októbra 2020

TOMAN, JOSEF - SOKRATES

TOMAN, JOSEF
TOMANOVÁ, MIROSLAVA

SOKRATES 
(Sokrates)

Tatran, Bratislava, 1979
edícia Meteor (85)
preklad Daniel Šulc
prebal Ladislav Vančo
1. vydanie, 22.000 výtlačkov
61-975-79

literatúra česká, beletria, román, história,
493 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

1,50 € *komka*bio*

PREDANÉ *bruri*belc

Osobnosť starogréckeho filozofa Sokrata už oddávna priťahovala spisovateľov, aby ju literárne spracovali a priblížili súčasnosti dobu, v ktorej žila táto najznámejšia postava gréckeho staroveku. Po tejto téme siahol aj Jozef Toman (1899—1977), ktorý sa už niekoľko ráz úspešne venoval historickému žánru vo svojej tvorbe (Don Juan, Po nás potopa, Slovanské nebo).

Toman podáva Sokratov život ľudsky príťažlivo, nekreslí génia a hrdinu, ale človeka so všetkými slabôstkami a krehkosťami a podarilo sa mu to, čo sa podarilo len málo spisovateľom: silu Sokratových najpriebojnejších myšlienok podal vo vzácnej, zrozumiteľnej jednoduchosti. Pritom v románe vystupujú veľké osobnosti staroveku: grécky štátnik Perikles, slávny sochár Feidias, básnici Sofokles a Euripides, Sokratovi žiaci na čele s Platónom, ale aj sofista Hippias, vodca tridsiatich tyranov Kritias a neskrotný Alkibiades. Veľa sa dozvieme aj o Sokratovom súkromnom živote a mnohých čitateľov prekvapí portrét sokratovej manželky Xanthippy popri krásnej hetére Theodaté, jej dcére Timandre a vernej Myrtó.

Sokrates i jeho filozofia má veľa čo povedať i nášmu človeku. Humanitný odkaz tohto filozofa bude svietiť ľudstvu dovtedy, kým sa jeho najlepší myslitelia a činitelia budú usilovať o mravné zušľachtenie človeka, o sociálny pokrok, o odstránenie vykorisťovania — lebo tieto myšlienky prevládali v celom Sokratovom živote a diele, hoci žil v otrokárskej spoločnosti. V myslení a činoch však predstihol svoju dobu o niekoľko storočí. takže sa zákonite musel dostať do konfliktu so svojimi vládcami, ktorí sa ho zbavili ako človeka naskrze nepohodlného a nebezpečného.

Čaša bolehlavu ukončila však sokratov život len zdanlivo, lebo bola iba zastávkou na jeho ceste k nesmrteľnosti.