Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 28. februára 2014

KOBRINSKIJ, A. - POTREBUJE ČLOVEK VEĽA?

KOBRINSKIJ, A.
KOBRINSKIJ N.

POTREBUJE ČLOVEK VEĽA?
(Mnogo li čeloveku nužno?)

Smena, Bratislava, 1975
edícia Sputnik
preklad Ružena Krajčíková
1. vydanie, 3.500 výtlačkov

ekonomika
198 s., slovenčina
hmotnosť: 263 g

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý

1,30

*004*

Prvý čitateľ, ktorému sme dali náš rukopis, vzal ho do rúk, usmial sa a povedal, že súdiac podľa názvu a hrúbky, bude to najdokonalejší cenník potravinových článkov a priemyselného tovaru...

Potrebuje človek veľa?

Dnes človeku nestačí zemeguľa, potrebuje susedné planéty, celý vesmír. Nemôžeme vysvetliť, prečo človeku tak rýchlo rastie chuť, prečo potrebuje súhvezdie Kozorožca a štyridsať odtienkov rúžu, paleontologický prach a topánky nepohodlných tvarov. Ale o týchto otázkach nebudeme diskutovať. Pokladáme za nezvratnú pravdu, že človek potrebuje veľa a jeho potreby sústavne vzrastajú. Pokiaľ však ide o názov knihy, treba ho chápať takto: Potrebuje človek veľa, aby maximálne uspokojil tvoje sústavne rastúce potreby? Aby túžby a plány neostali prázdnou fantáziou? Aby mohol jesť a obliekať sa, lietať do vesmíru a spúšťať sa na dno oceánu? Pravda, v knihe nebude recept na prípravu jedál alebo popis rakety, ale to neznamená, že nás nebude zaujímať materiálny svet -svet vecí, v ktorom žijeme a ktorý nám slúži. Práve o ňom sa hovorí v celej knihe. Ale nie o konkrétnej technológii, nie o vlastnostiach a tvaroch týchto predmetov, ale o tom, kto a ako reguluje a organizuje ich výrobu, kto a ako riadi túto výrobu a podľa akých zákonov sa rozvíja v našej spoločnosti. Modernej výrobe slúži nespočetná armáda strojov, automatov a iných technických zariadení. Utvoriť túto armádu si vyžiadalo a vyžaduje obrovské náklady. Všetky tieto náklady majú zmysel iba vtedy, ak sa vracajú aj s úrokmi. Ako ta utvárajú tieto „úroky“? Ako treba organizovať a viesť celé národné hospodárstvo aj jednotlivý podnik, aby pri súčasnej technickej úrovni „úroky" boli čo najvyššie? Pousilujeme sa ukázať, ako dnes asi vyzerajú odpovede na tieto otázky. Budeme hovoriť nielen o ekonomike a o podniku, ale aj technike súčasnej výroby. A preto, keď sme chceli odpovedať na otázku, či potrebuje človek veľa, museli sme zájsť nielen do pracovní ústredných úradov, správ a inštitúcií, ale aj do závodov a podnikov, do výskumných ústavov a výrobných hál. Ak čitateľovi kniha poskytne hoci len najvšeobecnejšiu predstavu o tom, ako je ekonomika a technika socializmu usporiadaná, ako navzájom súvisia a ako sa riadia - autori budú pokladať tvoju úlohu za splnenú.