Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 13. januára 2024

THURZO, MILAN - MILIÓNY ROKOV ČLOVEKA

THURZO, MILAN

MILIÓNY ROKOV ČLOVEKA

Obzor, Bratislava, 1983
edícia Obrázku z prírody
prebal Peter Rašla
1. vydanie, 4.000 výtlačkov
65-022-85

história, biológia,
208 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, väčší formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

3,00 €

*domic*his*

Kto sme, ako a kde sme vznikli, kam smerujeme? — Trojica z nekonečného počtu otázok o svete okolo nás je azda dôležitejšia ako mnoho iných. Ved naša prítomnosť, minulosť i budúcnosť sú prepletené ohniská jedinej mohutnej vývinovej reťaze živej hmoty, ktorá umožnila aj vznik mysliacej bytosti — Homo sapiens. Lepšie chápať našu prítomnosť a presnejšie odhadovať našu budúcnosť uľahčuje postupné spoznávanie našej minulosti. V jej koreňoch sú zakódované základy našej biologickej a spoločenskej súčasností i smery ďalšieho vývinu. Stránky tejto knihy sa venujú najmä jednej z trojice otázok — problémom a záhadám nášho vzniku. Odpovede, ktoré sa dozvedáme, nie sú úplné ani definitívne. Podrobne spoznať praveké dejiny človeka je nad ľudské sily a možnosti. Milióny rokov od nášho vzniku zotreli veta stôp a zničili mnoho dôkazov o dlhej vývojovej ceste k človeku dneška. Mnohé z nich ešte stále ukrývajú pred ľudským zrakom a poznaním mnohometrové usadeniny dávnych vekov. Na druhej strane viac ako storočie vedeckého výskumu nášho pôvodu dáva dostatok podkladov na vytvorenie jasného, i keď nie dokonalého obrazu o našom biologickom a sociálnom vývine. Jednodivé kapitoly tejto knihy nám priblížia nielen vžité a „overené" názory a hypotézy, ale aj tie nové idey a poznatky z bohatých dejín človeka, ktoré ešte len čakajú na všeobecné uznanie.

Okrem základnvch údajov o postavení človeka v rade primátov dozvedáme sa aj o „pracujúcich" šimpanzoch a ďalších ľudoopoch, komunikujúcich s človekom a medzi sebou posunkovým jazykom. Po vniknutí do tajov vzniku skamenelín predkladá kniha obraz o vývine primátov a o prvých krokoch nášho ďalekého predka po zostupe z koruny stromu na pevnú zem; spolu s autorom sledujeme stopy prvých hominidov a homininov, hľadáme svetadiel nášho zrodu, pátrame po zmiznutých sinantropoch, smútime nad tragédiou v šanidarskej jaskyni. A na ďalšej ceste našou minulosťou navštevujeme postupne vzdialenejších i bližších predchodcov moderného človeka: stretáme australopitekov, človeka zručného, človeka vzpriameného a nakoniec široko rozvetvenú rodinu neandertálcov — prvých zástupcov človeka rozumného — Homo sapiens.

Kniha nás tiež oboznámi s prvými kameňmi, ktorým dala ľudská ruka potrebný tvar, s najstaršími pravekými ohniskami, s problémami vzniku ľudskej reči. Vrcholom cesty za miliónmi rokov človeka je zoznámenie s našimi pravekými krajanmi, orientácia v modernom systéme primátov a odsúdenie rasistických predsudkov a teórií. V optimistickom závere vyznieva predstava o nevyčerpateľnej biologickej budúcnosti tvora, ktorý si názvom HOMO SAPIENS SAPIENS dvojnásobne umocňuje predstavu o vlastnej múdrosti.