Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 30. septembra 2022

CHIMET, IORDAN - HRDINOVÉ, FANTOMY, MYŠI

CHIMET, IORDAN

HRDINOVÉ, FANTOMY, MYŠI
(Eroi, fantome, soricei)

Vyšehrad, Praha, 1984
preklad Eva Strebingerová
1. vydanie, 21.000 výtlačkov

umenie, film
314 s., čb fot., čeština 

mäkká väzba, veľký formát
stav: veľmi dobrý

0,90 €

*svama2*ume*

Iordan Chimet je snad první autor, který se s tak promyšlenou soustavností pustil do nesnadného úkolu vyhmátnout hodnotné jádro v těch filmových žánrech, k nimž uznávané umění a estetika přistupovaly jen zdráhavě, a pronikl do nich tak hluboko, v takové šíři a hlavně — sám nadšený obdivovatel — s takovým porozuměním. Jde mu tu zkrátka o detektivní a westernový příběh, o horor a o hranou a kreslenou grotesku. Jeho pozornost neupoutal jen smích, mrazení hrůzy, napětí, okouzlení statečností nebo pohoršení nad podlostí, které tahle díla dokázala vyvolávat, ale především jejich poezie, a snaží se postihnout, co pod jejich míhavým povrchem vzbuzuje tak živou odezvu diváků. Chimet se soustřeďuje především na klasické období těchto žánrů, to znamená zhruba na necelou první polovinu tohoto století, ne ovšem proto, že by tato doba v něm vyvolávala sentimentální vzpomínky, ale protože v tomto klasickém období — samozřejmě hlavně ve dvacátých letech — shledává tyto formy v jejich nejryzejší podobě. A je pro své téma tak zaujatý, že strhne i čtenáře a přesvědčí jej, že tato díla mají své plnoprávné místo v říši umění. Ostatně tato produkce má své paralely v nejuznávanějších uměních — detektivní příběh a horor předchází dávná tradice už v klasické literatuře čínské a japonské, v Tarzanovi najdeme odlesky středověkých legend, hraná groteska má předchůdce v commedii delľarte a v kreslených groteskách se zrcadlí svět pohádky. Chimet sám v těchto tradicích oporu pro své favority nehledá. Jejich umění nejširší působivosti obstojí samo o sobě.