Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 2. októbra 2020

DIVIN, VASILIJ AFANASJEVIČ - MEZI ASIÍ A AMERIKOU

DIVIN, VASILIJ AFANASJEVIČ

MEZI ASIÍ A AMERIKOU
Veliký ruský mořepalvec A. I. Čirikov
(Velikij ruskij moreplavateľ) 

Osvěta, Praha, 1952
edícia Věda a život (10)
1. vydanie, 5.400 výtlačkov

cestopis, životopisy, história,
112 s., čeština

mäkká väzba
stav: dobrý, pečiatky v knihe

1,00 € PREDANÉ

*bib20**cest*

Když ruský car Petr I. Veliký otvíral podle svých slov »okno do Evropy«, nezapomínal přitom na bezpečnost Ruské říše na Dálném Východě. Po skončení války se Švédskem vyslal na Sibiř a na Kamčatku dvě výpravy, t. zv. První a Druhou kamčatskou expedici. Velitelem obou výprav byl Dán Vitus Bering, který byl v ruských službách více než dvacet let. Jeho pobočníkem a po jeho smrti na druhé výpravě faktickým velitelem expedice byl pak ruský námořní kapitán Alexej Iljič Čirikov. Zatím co se Bering omezoval jen na pouhé námořní velení a bál se cokoli samostatně podniknout, byl Čirikov, smělý a nejlepší mořeplavec své doby, schopen probádat nejvýchodnější končiny Asie a přičinit se tak o to, aby patřily Rusku. Čirikovovo jméno zůstalo však dlouho neznámé. Objevení Aljašky bylo přičítáno vlastně jen Beringovi. V. A. Divin toto zapomnění Čirikova ve své knize odčiňuje a ukazuje nám jeho lidské i odborné vlastnosti v pravém, jasném světle. Z knihy je vidno, že Čirikovovy zásluhy o objevení Aljašky a přilehlých ostrovů jsou neméně takové, jako zásluhy Beringovy. Bering nebyl vlastně ničím jiným než námezdným námořníkem, což byl zjev v jeho době zcela obvyklý. Naproti tomu však Čirikov byl skutečným ruským vlastencem, kterému šlo vždy o čest a prospěch jeho veliké vlasti, o slávu Ruska a o zabezpečení vlasti před případným nepřítelem.

V Divinově knize jsou popsány cesty obou výprav a je v ní srovnána úloha i význam obou mužů, Beringa a Čirikova. z nichž každý řídil jednu loď obou obtížných a strastiplných objevných plaveb. Je v ní však též Čirikovova osobnost historicky postavena na správné místo v dějinách ruských objevných výprav v XVIII. století.