Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 2. septembra 2017

FIGULI, MARGITA - TRI GAŠTANOVÉ KONE

FIGULI, MARGITA

TRI GAŠTANOVÉ KONE

Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava, 1958
edícia Kvety (5)
doslov Michal Chorváth
ilustroval Vincent Hložník
1. vydanie, 9.250 výtlačkov

beletria, novela
266 s., slovenčina
hmotnosť: 172 g

tvrdá kožená väzba, malý formát
stav: dobrý

PREDANÉ

*juriv*

Tri gaštanové kone od Margity Figuli patria k vrcholným dielam slovenského naturizmu. Novela naplno rozvinula kľúčové motívy slovenského naturizmu – normy, implikované prírodou v konflikte s normami, diktovanými civilizáciou, ambivalentná etika prírodného človečenstva, epické skúmanie významových možností prírodného či pohanského fatalizmu v kontraste s kresťanskou civilizáciou. Novela ponúka klasický trojuholník dvoch mužov a ženy, v ktorom víťazí čistá láska.






Utrel si ruky a pokročil ku mne.

V krčme sme boli len my dvaja a nik nám nemohol prekážať v hovore. Prisadol si ku mne na lavicu, aby vari nemusel tak hlasno rozprávať. Kým začal, poobzeral sa, či niekto tretí nepočúva. Šeptal mi priamo do ucha, lebo zavše i steny vraj majú uši.

Začal mojimi gaštanovými koňmi a hneď k nim pripojil meno Zápotočného a meno Magdalény. Hoci som si mohol dať ľahko súvis vecí dokopy, predsa ma zarážalo, že práve on v takejto spojitosti hovorí o nich.

Spytujem sa ho teda, ako o tomto všetkom vie. Vraj všeličo si ľudia povrávali a on sám sa často zahútal nad týmto prípadom. Ale neprišiel mu na háčik, až raz ...

Kedy raz? A vravte chytrejšie, — kážem mu.

— Raz vkročí do krčmy sám Jano Zápotočný... — začína krčmár.

Raz vkročí do krčmy takto popoludní sám Jano Zápotočný. Rozkáže si deci pálenky, že na posmelenie. Sadne si na lavicu, ťažký ako klát, položí stisnutú päsť k decovke, skormúteno hladí do zeme a šúcha jednostaj hánkami dosku stola.

Čo ti je, Janko? — vraví krčmár, lebo vie, že keď gazda odbehne popoludní od roboty a zasadne si k pálenke, nebýva to bez príčiny.

Jano bez slova zdvihol päsť a pritisol si ju na prsia. Ako predtým po doske stola, teraz drie si hánkami cez prsia. Keď sa človek na neho díva, hneď zbadá, že ho dnu čosi zožiera a že by to rád hánkami rozmliaždil. Jeho tupý pohľad prezrádza, že už dlho dusí v sebe bolesť a že ju prišiel usmrtiť pálenkou.

Čože ťa stihlo? — krčmár sa mu prihovára, lebo by mu rád pomôcť zo zlého položenia.

Začal čosi hundrať, ale nemal v sebe ešte dosť odvahy. Aby sa posmelil, rozkazuje znova:

Ešte deci ... a potom to už hádam nejako zo seba vytrasiem.

Nalial mu ešte deci, ale ten už nevypil, lebo kým mu nalieval, pribral sa rozprávať a potom už naň zabudol.

Viete, strýko krčmár, o Magdaléne bude reč. (Skrivili sa mu ústa sťa do plaču.) Nemôžem povedať, že by to bola zlá žena. Niet možno lepšej pod slnkom. (Zasa sa mu skrivili ústa na