Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 14. júna 2012

MADSEN, K. B. - MODERNÍ TEORIE MOTIVACE

MADSEN, K. B.

MODERNÍ TEORIE MOTIVACE
(Modern Theories of Motivation - A Comparative Metascientific Study)

Academia, Praha, 1979
1. vydanie, 4.000 výtlačkov

psychológia, motivácia, sociológia
472 s., čeština, 56 obr.
hmotnosť: 888 g

tvrdá väzba, veľký formát, papierový prebal
stav: výborný, nepoužívaná

7,00 € predané!

*091*

Práce je volným pokračováním ,,Teorie motivace", která česky vyšla v r. 1972. Je pojata jako příspěvek k rozvoji metavědy vytvořením srovnávací studie teorií, nazývanou ,,systematologií", a zabývá se rozborem dvaadvaceti teorií motivace z let 1957-1971. V první části autor osvětluje myšlenku systematologie a klasifikační systém, druhou část tvoří analytické studie a v poslední části provádí srovnání teorií.

 Věda 20. století, vybavená moderním způsobem bádání, může osvětlit důvody lidského chování, které lidstvo zajímaly odedávna. Každá vědní disciplina, zabývající se zákonitostmi lidského jednání, se musí vyrovnat s problémy motivace.

Většina badatelů přistupuje k otázce motivace cestou experimentálního výzkumu, a tak se zrodila celá řada teorií motivace. Cílem autora knihy K. B. Madsena, profesora na vysoké Škole pedagogické v Kodani, je vypracovat základy teorie motivace prostřednictvím logického rozboru předních teorií motivace. Ve své knize K. B. Madsen se snaží najít společné znaky jednotlivých teorií a na tomto základě vybudovat takový jazyk, který by mohl s těmito společnými znaky smysluplně zacházet. K tomuto nesnadnému úkolu přistupuje vyzbrojen moderním aparátem logiky a současné vědecké metodologie.

Publikace „Moderní teorie motivace" navazuje na dříve vydané dílo „Teorie motivace" (české vydání: Academia, Praha 1972), kde K. B. Madsen podal přehled a rozbor nejdůležitějších teorií motivace z let 1930 až 1950 (McDougalla, Tolmana, Younga, Allporta, Lewina, Murraye, Hulla, Hebba, Tinbergena, Mc Clellanda aj.).

V předkládané knize K. B. Madsen podrobil systematické analýze teorie motivace předních badatelů z období let 1957—1961 (Duffyové, Bindry, Berlyna, Konorského, Pribrama, Millera, Browna, Woodwortha, Festingera, Cattella, Atkinsona a Bircha, Maslowa, Bollese, Buhlerové, Eysencka, Irwina, Fowlera, Luriji, Nuttina, Reventlowa, Schultze a Sokolova.)

Teorie motivace západních badatelů jsou přes všechnu svou propracovanost poznamenány jednostrannosti — často opomíjejí společenskohistorické dimenze. K. B. Madsen je si tohoto nedostatku vědom. V tomto směru oceňuje přínos „historické metody" sovětské školy, zvláště A. R. Luriji a J. N. Sokolova.

Kniha je rozčleněna do tři oddílů. Část první a třetí jsou komplementární. V prvním oddíle je zevrubně osvětlena myšlenka systematologie a navržen klasifikační systém, ve druhém je podán rozbor teorií, část třetí dokončuje za pomoci tabulek, grafů a jiných grafických modelů záměr, totiž detailní srovnání teorii.

Předkládaná kniha si zaslouží zájem pro svůj zodpovědný přístup a pro četné informace, jež při studiu díla náš čtenář ocení. Zároveň je podnětem k hledání společného jazyka v různých psychologických teoriích na základech dialektickomaterialistické filozofie, s ohledem na skutečnost, že marxistická teorie motivace se teprve rodí.