Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 21. apríla 2023

SLOVANSKÉ ŠTÚDIE XVII.

SLOVANSKÉ ŠTÚDIE XVII.

Veda, Bratislava, 1976
prebal Richard Flendrovský
1. vydanie, 500 výtlačkov
71-051-76

história, 
304 s., slovenčina 

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe, lepka na prebale

PREDANÉ

*bib24**his*


Slovanské štúdie, zborník SAV venovaný súčasným dejinám a vzťahom socialistických krajín prináša v 17. ročníku aktuálne materiály nového výskumu k 30. výročiu oslobodenia socialistických krajín Sovietskou armádou, tejto zlomovej epochy európskych dejín.

V jubilejnej úvodnej časti J. Hrozienčik hodnotí historický význam víťazstva ZSSR nad hitlerovským fašizmom ako základňu pre nástup novej spoločenskej historickej epochy socializmu v našich dejinách a dejinách ľudovodemokratických krajín. Po tejto ideovej syntéze ďalšie príspevky k 30. výročiu oslobodenia si všímajú reálie dejinného vývinu spred 30 rokov v jednotlivých bratských krajinách. V. Borodovčák predkladá a hodnotí názory slovenskej pokrokovej tlače o začiatkoch ľudového Polska. D. Čierna prináša príspevok k objasneniu procesu vzniku ľudovej demokracie v Maďarsku. Odborníčka pre dejiny NDR E. Ivaničková podáva na základe výsledkov zahraničnej literatúry hodnotiaci obraz základných demokratických premien vo východnom Nemecku roku 1945 a vytvárania antifašisticko-demokratickej výstavby.

V ďalších partiách knihy redakcia dodržiava novú koncepciu, ktorú Slovanské štúdie presadzujú v posledných ročníkoch: predkladá medzinárodnej odbornej verejnosti najnovšie výskumy odborníkov z oblasti všeobecných dejín priateľských národov socialistických krajín. D. Kováč vo svojej štúdii objasňuje tematiku spolupráce revolučnej ľavice v medzinárodnom robotníckom hnutí v rokoch 1915—1921, zaraďuje tak hodnotenie československého robotníckeho hnutia do širších stredoeurópskych súvislostí. Historik M. Písch po predchádzajúcich prácach iných autorov o prvej balkánskej vojne dopĺňa historiografiu hodnotením názorov slovenskej tlače na druhú balkánsku vojnu.

V rubrike Kontakty, ktorú pravidelne zapĺňajú pôvodné práce historikov socialistických krajín, poľský odborník J. Bergchauzen v koncepčnej práci osvetlil našej verejnosti základné smery nacistickej politiky voči Poľsku, a najmä pokusy nemeckých fašistov zneužiť poľské obyvateľstvo na druhej strane Tatier, goralov na Podhalí.

Ďalej do tohto medzinárodného zborníka marxistickej historiografie prispievajú známi historici z Bulharska a Juhoslávie. K. Mančev hodnotí bádania na tému Bulharsko a Malá dohoda. V. Vojvodić oboznamuje so súčasným stavom vedeckého poznania dejín protirakúskeho povstania z roku 1869 v Boke Kotorskej, ktorá sa tak významne zapísala v našich dejinách revolučným vystúpením námorníkov v roku 1918.

V tretej časti publikácie sú príspevky zamerané na ohlas, ktorý malo slovanské hnutie v Rakúsku a na Balkáne v západnej Európe v 19. storočí. Český historik V. Žáček osvetľuje začiatky prenikania záujmu o národné hnutia Slovanov v Rakúsku a na Balkáne do Anglicka. Podáva skúsenosti anglických cestovateliek Mackenzie a Irby, ktoré pri putovaní na Balkán pobudli v Uhorsku i na Slovensku. Ďalší pôvodný príspevok o prenikaní prvých ohlasov národného obrodenia Slovanov na západ, a hlavne do Francúzska prostredníctvom renomovanej Revue des Deux Mondes je od pracovníčky ústavu B. Kušnierikovej.

Nové vedecké príspevky, spracované marxistickou metodológiou, obsiahnuté v tejto publikácii predstavujú další prínos k poznávaniu závažných oblastí z modernej histórie našich národov a národov socialistických krajín. Iste zaujmú našu širšiu verejnosť i zahraničné odborné kruhy.


obsah

Jozef Hrozienčik: Historický význam víťazstva ZSSR nad hitlerovským fašizmom. Ruské resumé.

Viktor Borodovčák: Problémy kladenia základov ľudového Poľska vo svetle slovenskej pokrokovej publicistiky. Ruské resumé

Dagmar Čierna: Problémy antifašistického odboja a oslobodenie Maďarska. Ruské resumé.. .

Edita Ivaničková: Rok 1945 v dejinách demokratického Nemecka. Porážka fašizmu a položenie základov antifašisticko-demokratickej výstavby. Nemecké resumé

I. Štúdie

Dušan Kováč: Internacionálna spolupráca revolučnej lavice Nemecka a Československa v rokoch 1915—1921. Nemecké resumé

Mikuláš Písch: Politický postoj Slovákov k druhej balkánskej vojne. Nemecké resumé. . . .

II. Kontakty

Janusz Bergchauzen (Varšava): Politika hitlerovských okupantov na Podhalí počas druhej svetovej vojny. Nemecké resumé

Krsťo Mančev (Sofia): Bulharsko a Malá dohoda (1933—1938). Ruské resumé

Vaso Vojvodič (Novi Sad): Povstanie v Boke Kotorskej roku 1869. Nemecké resumé

III. Rozhľady a materiály

Václav Žáček: Anglické cestovatelky propagátorkami Slovanů. Anglické resumé

Bohumila Kušnieriková: Revue des Deux Mondes o Čechoch, Slovákoch a národnostnom probléme v habsburskej monarchii pred rokom 1871. Francúzske resumé