Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 15. apríla 2023

SLÁDEK, JOZEF - ABY PREŽILI ROK 2000

SLÁDEK, JOZEF

ABY PREŽILI ROK 2000

Osveta, Martin, 1989
ilustrácie Jozef Sládek
prebal Veronika Kramárová
1. vydanie, 7.000 výtlačkov
70-024-89 APR

zoológia, životné prostrednie,
168 s., 64 s. far. fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: veľmi dobrý

2,90 €

*regi7*zoo*

Publikácia pútavou a zaujímavou formou rozoberá naliehavú a aktuálnu otázku, či ohrozené živočíšne druhy „prežijú rok 2000? “, alebo imperatív „aby prežili rok 2000! “, ktoré sa v posledných rokoch stali módnymi pojmami, často používanými v rozličných, aj nevhodných súvislostiach, až takmer stratili svoj pôvodný zmysel. Akoby sme zabudli, že vznikli v súvislosti s rozsiahlymi celosvetovými akciami, ktoré sa organizovali na záchranu rôznych druhov živočíchov v Afrike a v iných rozvojových oblastiach sveta. Keďže obrovský civilizačný a technický pokrok vyvolal na celom svete akútne ohrozenie jednotlivých druhov živočíchov, koniec nášho storočia sa označil za akúsi osudovú hranicu ich prežitia.

V slovenskej literatúre doteraz chýbala pôvodná publikácia, ktorá by sa zaoberala problematikou ochrany živočíšstva a v celosvetových súvislostiach by objasnila problém ochrany našej fauny. Túto medzeru sa podujal vyplniť kolektív autorov pod vedením docenta Jozefa Sládeka, ktorý na Lesníckej fakulte VŠLD vo Zvolene prednáša ochranu prírody.

Publikácia je rozdelená na tri časti. V prvej sa opisuje ochrana fauny ako celosvetový problém, uvádzajú sa medzinárodné dohody, vysvetľuje sa princíp zostavovania tzv. červených kníh, spomínajú sa najvýznamnejšie akcie na záchranu druhov a napokon sa hodnotí význam zoologických záhrad a rozličných ochranárskych aktivít.

V druhej časti sa prehľadne preberajú pomery v ochrane živočíšstva na Slovensku. Komentujú sa príslušné právne normy a z nich vyplývajúca druhová a územná ochrana. Pozornosť sa venuje aj sokoliarstvu, preparovaniu živočíchov, prikrmovaniu vtáctva, otázke zdivočených mestských holubov, humánneho zaobchádzania so živočíchmi a pod.

V tretej časti sa spoluautori knihy - odborní pracovníci štátnej ochrany prírody, výskumníci, pedagógovia i múzejníci — zaoberajú aktuálnymi problémami ochrany živočíchov na Slovensku. Hlavným cieľom tejto publikácie je, aby sa čitateľ naučil chápať potrebu ochrany živočíchov. K tomu má prispieť aj jej rozsiahla obrazová časť s viacerými unikátnymi fotografiami, ktorá určite vzbudí obdiv prirodzenej krásy nášho živočíšneho sveta.

Publikácia je určená širokej čitateľskej verejnosti, predovšetkým mládeži a všetkým tým, ktorí sa na ochrane fauny a životného prostredia zúčastňujú. Text dopĺňa okrem 122 farebných a 79 čiernobielych obrázkov aj cudzojazyčné resumé v ruštine, nemčine a angličtine.