Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 1. apríla 2023

ANDRUŠKA, PETER - DIEVČA Z OSOBITNEJ ŠKOLY

ANDRUŠKA, PETER

DIEVČA Z OSOBITNEJ ŠKOLY

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1989
edícia Nová próza
ilustrácie Ivan Pavle
prebal Pavol Blažo
1. vydanie, 6.000 výtlačkov
ISBN 80-220-0011-6

beletria, román, literatúra slovenská
160 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

0,90 € 

*priva2*bels*

Najnovšia Andruškova rozsiahlejšia novela je príbehom mladej Gizely, ktorá sa neprávom dostala do osobitnej školy. S jej životnými osudmi sa zoznamujeme prostredníctvom mladej učiteľky Heleny, ktorá sa počas pôsobenia na osobitnej škole stretáva s najrozličnejšími situáciami detí, rodičov i učiteľov. V tomto dynamickom kolobehu vzťahov i sama osobnostne dozrieva. Autor naliehavo upozorňuje na možné negatívne dôsledky ľahostajného a povrchného prístupu dospelých k deťom, na falošnosť a pokrytectvo, egoizmus a bezcitnosť, na ktoré nezriedka doplácajú práve deti. Zápas o Gizelu strháva postupne aj Heleninho manžela, učiteľa Pavla. Obom sa podarí získať si dôveru sprvu zaťatej a neprístupnej Gizely, z ktorej sa napokon stáva zrelá a hĺbavá mladá žena, citlivo pristupujúca k životu, ktorý má - so všetkými krásami - pred sebou.

Peter Andruška sa narodil 17. júla 1943 v Trnovci nad Váhom. Po maturite v Šali študoval na nadstavbovej Strednej lesníckej škole v Hranici na Morave a na Pedagogickej fakulte v Nitre. Pracoval ako učiteľ, bol redaktorom Slovenských pohľadov, v súčasnosti je tajomníkom Zväzu slovenských spisovateľov. Vydal básnické zbierky Labutia púť (1971), Ruka a kvet (1976) a prózy Cesta pod borovicami (1973), Hodiny s kukučkou (1974), Zaspievaj, chvíľa (1974), Pamäť srdca (1976), Horúce letá (1977), Nepoviem nikomu (1978), Hrádze (1979), Za horami je môj domov (1979), Dvaja zo strieborného lesa (1980), Villon na návšteve (1983), Balada pre otca a strom (1984), Lepší ľudia (1985), Nevkročíš do raja (1986) a Potomok (1987).