Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 27. júna 2017

TONDI, ALIGHIERO - CÍRKEV A DNEŠEK

TONDI, ALIGHIERO

CÍRKEV A DNEŠEK

Státní nakladatelství politické literatury, Praha, 1960
preklad Vladimír Marek
obálka Petr Diviš
1. vydanie, 10.000 výtlačkov

náboženstvo, politika,
176 s., čeština
hmotnosť: 120 g

mäkká väzba
stav: dobrý, knižničné pečiatky

2,00 €

*balbe*  in **S4Z**

Autorem této knihy je bývalý význačný představitel jezuitského řádu profesor A. Tondi. Jeho dílo ,, Jezuité“ bylo přeloženo do několika jazyků a v krátké době vyšlo dvakrát i u nás. Jeho nová práce, která v našem nakladatelství vychází pod názvem ,,Církev a dnešek“, je psána pro českého čtenáře. Redakce v ní - kromě zkrácení některých míst z technických důvodů - nedělala žádné podstatné úpravy a její znění je tak prvním autorským vydáním.





„14. října 1933 Německo odešlo ze Společnosti národů. Aby ospravedlnila tento krok, vypsala vláda nové volby do Reichstagu a plebiscit (12. listopadu 1933), jenž se konal v ovzduší krutého teroru. Biskupové nakázali věřícím hlasovat ve volbách i v plebiscitu pro fašisty („Der katolische Episkopat etc.“, již cit.; srv. kapitolu „Plebiscit z 12. listopadu 1933“). Tak 6. listopadu kardinál Bertram otevřeně prohlásil, že katolíci musejí podpořit fašistický stát. Biskupové obhajovali vystoupení Německa ze Společnosti národů (poselství arcibiskupa Grebera z 8. listopadu). Bavorští biskupové ve své adrese nazývali Hitlerovu politiku „politikou míru“ a žádali, aby katolíci dali svůj hlas fašistům.

Z této záplavy hnusných událostí lze vytěžit výsledek velmi poutavý a poučný. Tváří v tvář faktům, nad nimiž jsme se zamýšleli, nás totiž spontánně napadá otázka, proč k takovému paktování docházelo. Poslechněme si nejprve, co o tom říká Vatikán. Ten tvrdí, že církevní hierarchie to vše podnikala jen a jen pro „dobro náboženství“.

Znamenitě!... Ale my se ptáme, jaký vztah, sebeslabší, sebenepatrnější, mohl být mezi křesťanstvím a fašismem? Zřejmě žádný. Jednat takto znamená — ledaže bychom měli co činit s lidmi nejapnými či přímo slabomyslnými (a o to tady nejde) — přilévat vodu do ohně a čekat, že vzplane. Zamýšlíme-li se nad těmito událostmi, zdá se nám vskutku, že sníme.

Ale stará moudrost říká, že nic se neděje bez důvodu.

A také každé spojenectví musí mít jako základ přinejmenším společný zájem obou stran, jež spojenectví uzavírají. Po zralé úvaze a i při nejlepší snaze omluvit neomluvitelné musí i člověk mdlého rozumu pochopit, že dělej co dělej nenajdeš tento společný zájem ,,v úzkostech a péči o ochranu katolického náboženství'' ani o křesťanstvo vůbec. Nejenže takové starosti byly absolutně cizí fašismu jakéhokoli druhu, zvláště fašismu německému, ale fašismus v každé své podobě byl dokonalým protikladem zmíněných věcí.

Ale někdo nám namítne: papež, kardinál Pacelli, ostatní kardinálové, arcibiskupové, biskupové atd. byli lidé prostí a bezelstní, kteří prodchnuti živou touhou po dobru dali se ošálit Hitlerovými sliby.

Okamžik!...Takové věci by bylo možno tvrdit, kdyby šlo o průměrné lidi, nepříliš nadané rozumem. Ale připisujeme-li je jedné z nej schopnějších diplomacií na světě, totiž diplomacii vatikánské, je takový argument jen k smíchu.

Cože?!.. .Tedy například svatá stolice a vůdcové katolické církve v Německu nevěděli, kdo to jsou fašisté, nacisté? Neznali jejich program? Ve Vatikánu a mezi německými duchovními snad nečetli ,,Mein Kampf", jehož první svazek Hitler vydal v Mnichově roku 1925 a druhý svazek tamtéž roku 1927?

Pamatuji se, že brožurkami, velkými i malými, propagandistickými publikacemi přeloženými do hlavních cizích jazyků a popisujícími cíle a metody nacistů se to tehdy jen hemžilo. V Miláně byl roku 1932 přeložen a vytištěn péčí Pietra Solariho „Program nacionálně