Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 9. októbra 2014

SÁBATO, ERNESTO - O HRDINOCH A HROBOCH

SÁBATO, ERNESTO

O HRDINOCH A HROBOCH
(Sobre héroes y tumbas)

Pravda, Bratislava,
preklad Oľga Hlaváčová
edícia Členská knižnica Pravda
1. vydanie, 13.500 výtlačkov

beletria, román, literatúra argentínska,
424 s., slovenčina
hmotnosť: 505 g

tvrdá väzba, papierový prebal

1,50 € stav: dobrý *kocan2*belx-arg*
4,00 € PREDANÉ stav: vynikajúci, ako nová *bruri*belx*

Románom O hrdinoch a hroboch sa význačný argentínsky prozaik Ernesto Sábato, známy našej čitateľskej verejnosti dielom Tunel samoty, zaradil k popredným latinskoamerickým románopiscom tohto storočia.

Okolo hlavnej dejovej osi — nezvyčajného ľúbostného príbehu Alexandry a Martina — sa rozvíja množstvo motívov a tém, umožňujúcich autorovi načrtnúť veľkolepý obraz kozmopolitného mesta, ktoré v priebehu niekoľkých desaťročí za zložitých spoločenských procesov a v bojoch o nezávislosť nadobúda svoju tvár.

V románe pútavo ožíva história starej oligarchickej rodiny Olmosovcov, ktorej predkovia sa s mečom v ruke zúčastnili bojov za oslobodenie celého juhoamerického subkontinentu. Niekdajšia vplyvná rodina je v súčasnosti v rozklade, nevie si nájsť miesto v skomercializovanej spoločnosti a brzdená prežitkami a tradicionalizmom, stáva sa obeťou nemilosrdného kolotoča kapitalistického sveta.
Zložité pomery panujúce v rodine Olmosovcov sa prenášajú i na vzťah Martina a Alexandry, ktorí, zmietaní pocitmi nepochopenia a osihotenia, si k sebe len veľmi ťažko hľadajú cestu. Alexandra, posledný potomok mocnej a slávnej rodiny, bojuje

o miesto v živote, no vplyv rodinného prostredia je silnejší, takže trvalé šťastie po Martinovom boku nenachádza a končí svoj život tragicky. Jej smrťou, ako aj smrťou jéj otca Fernanda Vidala, patologicky poznačeného človeka — jeho výpoveď tvorí samostatný utopicko-fantastický román s poeovskými motívmi — autor symbolicky odsudzuje oligarchiu na zánik.

Román O hrdinoch a hroboch však nie je len históriou nenaplnenej lásky, ale aj mohutnou freskou argentínskej spoločnosti v období od dvadsiatych rokov nášho storočia až po roky päťdesiate, pričom sa dotýka

i niektorých historických udalostí. Autor v ňom poodhaľuje najtajnejšie zákutia ľudskej duše a zobrazuje život a atmosféru juhoamerického veľkomesta.