Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 19. novembra 2011

THORWALD, JÜRGEN - PACIENTI

THORWALD, JÜRGEN

PACIENTI
Hrdinovia tejto knihy sú ľudia ako ty a ja

Osveta, Martin, 1983

publicistika, zdravie, medicína klasická, beletria, literatúra faktu
416 s., slovenčina
hmotnosť: 693 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: prebal jemne na jednom mieste natrhnutý, kniha v dobrom stave,

0,40 € PREDANÉ

*H-TV-1*

Jurgen Thorwald, v súčasnosti azda jeden z najznámejších autorov literatúry (aktu. pochádza z porúrskeho oceliarskeho centra Solingenn, kde sa narodil ruku 1916. So svojimi prvotinami vystúpil až po roku 1945, keď napísal dve práce o konci II. svetovej vojny (Začalo sa to na Visle a Koniec na Labe). Po niekoľkých rokoch nasledovali dve knihy z dejín kriminalistiky Storočie detektívov a Hodina detektívov. V šesťdesiatych rokoch vznikla kritická štúdia o živote popredných postáv svetového showbusinessu Oáza snov (vyšla aj v slovenčine). Napriek tomuto zjavne spektrálnemu výzoru jeho tvorby sa dá tvrdiť, že Thorwald najväčšmi uprednostňuje medicínu a necháva sa očarúvať jej vývojom. Medicínu možno nájsť nielen v dielach Moc a tajomstvá dávnych lekárov, Storočie chirurgov a Hodina chirurgov, ale aj v jeho kriminalistickej spisbe, kde lekárske fakty tvoria prevažnú časť.

Thorwaldovo očarenie vývojom lekárskej vedy kulminovalo v knihe Pacienti, ktorú možno zároveň chápať aj ako vyvrcholenie jeho doterajšej spisovateľskej činnosti. Prejavil sa tu nielen formálnou vycibrenosťou (patrí k tým nemnohým autorom, ktorí sa v dňoch modernistického dneška, produkujúceho predovšetkým zvnútornené výtvory , cieľavedome pokúšajú o rehbilitáciu príbehu a rozprávačstva), ale aj v morálno-spoločenskej oblasti. V tomto zmysle možno jeho knihu chápať aj ako istý úder západnému starsystému, ktorý sa udomácnil hádam vo všetkých oblastiach tamojšieho života, vrátane vedy (a osobitne v medicíne). Hviezdy lekárskeho neba (Barnard, Cooley, DeBakey, Starzl a i.) však v tejto knihe stoja skôr v úzadí, pretože v ohnisku všetkého diania naozaj leží — áno, doslova leží, ale aj myslí, cíti a koná zabúdany a neidealizovaný pacient, „človek ako ty a ja“.

Jediná nezvyčajnosť spočíva v tom, že ide o pacienta, ktorý ako prvý (alebo aspoň medzi prvými) na svete zakúsil na vlastnom tele novosť výmeny srdcovej chlopne či transplantácie obličky, srdca a pečene.

A práve za týmto pacientom s veľkým P ako zu amalgámom zrkadla možno vytušiť autora a sledovať napredovanie vedy ako výtvoru človeka a ako nástroja humanizmu.