Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 7. septembra 2011

MISTRÍK, JOZEF - MODERNÁ SLOVENČINA

MISTRÍK, JOZEF

MODERNÁ SLOVENČINA

Slovenské pedagogické vydavateľstvo, Bratislava, 1984
prebal Tibor Hrabovský
1. vydanie, 5.810 výtlačkov
67-198-84

jazykoveda
256 s., slovenčina
hmotnosť: 493 g

tvrdá väzba, papierový prebal

2,40 € stav: dobrý, knižničné pečiatky *trsos*  PREDANÉ!

2,40 € stav: veľmi dobrý *X04* PREDANÉ!

Táto kniha je systematickou príručkou modernej slovenčiny. Adresovaná je pedagógom, publicistom, absolventom strednej školy, vysokoškolákom, slovakistom a najširšej kultúrnej verejnosti slovenskej. Modernosťou sa tu chápe najsúčasnejšia podoba slovenčiny vo všetkých jej rovinách.

Kniha obsahuje prehľadné kapitoly venované vývinu jazyka, jeho nárečiam,  zvukovej i písanej podobe, no najmä slovníku, gramatike a štylistike, ktoré sú najcitlivejšie voči vývinu spoločnosti, a tým v súčasnosti aj najdynamickejšie. Kostru knihy tvorí pôvodný systém, lebo iba na jeho pozadí možno poukazovať na vývinové procesy a na modernizáciu slovenského jazyka v dnešnej epoche.

Popri tom, že sa autor opiera o najmodernejšie a vedecky najpriebojnejšie odborné monografie a syntetické diela, v maximálnej miere tu uplatňuje výsledky vlastných výskumov, ktoré sa prezentujú novými pohľadmi na doterajšiu systematiku jazyka. Nateraz sa v práci upustilo od radikálnejších zásahov do systému slovných druhov a do existujúceho systému v syntaxi len preto, aby sa príručka nápadnejšie neodkláňala od platných školských učebníc, na ktoré z praktických príčin nemôže nenadväzovať. Jednako sa však v texte priamo i nepriamo naznačuje, že slovenčina sa prudko vyvíja, že má všetky predpoklady držať krok s vývinom spoločnosti, a teda že v permanentnej modernizácii pokračuje paralelne s ostatnými najmodernejšími jazykmi. Dnešné jej štádium je rovnako moderné, ako aj dočasné.
Autorom knihy je univerzitný profesor a doktor vied, ktorý získal bohaté skúsenosti v pedagogickej i vedeckej práci. Pôsobil na všetkých stupňoch škôl — na základnej, strednej i vysokej škole. Dlhší čas pôsobil na univerzitách v Moskve, v Oxforde, Sheffielde a v Kolíne nad Rýnom. Okrem toho prednášal na univerzitách alebo na medzinárodných kongresoch v Prahe, v Kyjeve, vo Varšave, vo Viedni, v Mníchove, v Tubinghene, vo Freiburgu, v Berlíne, v Lipsku, v Belehrade, v Záhrebe, v Sofii, v Káhire a v ďalších mestách. Knižné práce publikoval v ruštine, angličtine a v nemčine. Napísal desiatky kníh z odboru štylistiky, matematickej lingvistiky, gramatiky, rétoriky, knižné práce o dramatickom texte, o žánroch, o recitácii, o rýchlom čítaní, o kompozícii textu a vyše dvesto vedeckých štúdií a odborných článkov doma i v zahraničí. Ako dlhoročný riaditeľ medzinárodného letného seminára slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca je vedeckým redaktorom zborníkov z tohto podujatia.

So zreteľom na doterajšiu rozsiahlu vedeckú i pedagogickú činnosť autora, ako i na zámer vydavateľstva možno očakávať, že kniha Moderná slovenčina bude dobre plniť svoju funkciu pri poznávaní a rozširovaní slovenčiny a v rozvoji slovakistiky u nás i v zahraničí.