Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 7. júna 2024

MANFREDI, VALERIO MASSIMO - ALEXANDER VEĽKÝ I., II., III.

MANFREDI, VALERIO MASSIMO -

ALEXANDER VEĽKÝ I., II., III.
Dedič ríše - Dobyvateľ - Veštba Amonova
(Il figlio del sogno)

Slovart, Bratislava, 2000
preklad Mária Štefánková
ISBN 80-7145-450-8

beletria,román,literatúra talianska,životopisy
296+368+320 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

PREDANÉ

*biog*

I.
Lyssipos ho zobrazil krásneho, s jemnými črtami tváre a hustými kučerami. Jeho ríša siahala od Dunaja až k Indu. Mladý Macedónčan, ktorý si v štvrtom storočí pred Kristom zmyslel, že dobyje svet, zomrel vo veku tridsiatich troch rokov. Manfrediho Alexander Veľký, dedič ríše je kniha o mužovi, ktorého jeho súčasníci pokladali za boha, o jeho smelých snoch, o náruživosti, ktorá ho priviedla až k sebazničeniu. Rozpráva o jeho otcovi Filipovi, ktorého záhadne zavraždili, o jeho obávanej odvahe, až posadnutosti, o ničivých záchvatoch nepríčetnosti, o matke Olympiade, vyznávajúcej tajný kult boha Dionýza, v ktorej sa miešali nespútané city s barbarskou zúrivosťou. Hovorí o zasneženom horskom priechode, kadiaľ po jednom prechádzajú jeho priatelia, ochotní za neho bojovať i zomrieť, o Grécku, ako ho doteraz nepoznáme, o civilizácii, ktorá je nám síce známa, no dnes nám už pripadá vzdialená a fascinujúca. 

II.
Macedónska armáda smeruje do srdca Ázie, dorazí do Babylonu a smrteľne zraní hlavné mesto achaimenovskej ríše Persepolis. Najkrajší palác na svete aj s celou svojou nádherou ľahne popolom. Tým sa uzavrie kapitola dejín starej ríše a otvára sa nová. A potom nasledujú šíre stepi Skýtie, baktrijské ľadové vrchy, roky pochodov a krutých bojov. Alexander má pred očami najambicióznejší projekt v dejinách ľudstva: svet bez delenia na Grékov a barbarov, jednu vlasť jedného ľudu. Len málokto mu rozumie, niektorí sa búria, iní snujú sprisahania, a kráľ je vtiahnutý do víru násilia a krvi. Pomôcť mu môže iba láska. V nedobytnej pevnosti vysoko v himalájskych horách ho čaká Roxana. Ona mu dodá odvahu pustiť sa do záhadnej Indie, skoro až na kraj sveta, a potom aj napriek útrapám a nekonečnému utrpeniu nájsť cestu späť. Valerio Massimo Manfredi, historik, ktorého špecializáciou je antika, prednášal na viacerých talianskych i zahraničných univerzitách. Viedol niekoľko vedeckých a archeologických expedícií a dodnes spolupracuje ako poradca pre antiku s mnohými časopismi. Okrem vedeckých a popularizačných článkov s témou starých Grékov a Etruskov vydal niekoľko románov: Palladion, Orákulum, Veža samoty, Faraón pieskov.

III.
Ázia, krajina vychádzajúceho slnka, kolíska legendárnych civilizácií, neobmedzené panstvo Veľkého Kráľa Peržanov: nikto z Grékov by sa neodvážil ani len pomyslieť na dobytie takej nekonečnej ríše. No Alexander so svojimi mužmi sa vrhá do nepredstaviteľného dobrodružstva. Porazí nepriateľské vojsko na bojovom poli, jeden po druhom dobýva pevnosti a prístavy, z ktorých Peržania ovládajú more: mocný Milét, mýtické Sardy, hlavné mesto kráľov Midasa a Kroisa, nedobytný Halikarnassos. Postupuje smerom k anatólskej náhornej plošine pokrytej snehom a prebojuje si cestu k starobylej svätyni , kde jediným úderom meča presekne uzol na oji voza kráľa Gordionu: starobylé proroctvo hovorí, že ten, kto ho rozviaže, získa vládu nad Áziou...