TREBUTH, BEATRICE
KUCHAŘKA PODLE PĚTI ELEMENTŮ
(Das fünf Elemente Kochbuch)
Eugenika, Bratislava, 2008
preklad Eva Mechová
obálka Miroslav Nemec
1. vydanie
ISBN 978-80-8100-022-5
stravovanie, recepty
384 s., čb obr., čeština
mäkká väzba
stav: dobrý
predané
*petca*strav*
Skvělá příručka pro všechny, kteří se zajímají o zdravou výživu, tak o čínskou medicínu.
V první řadě zde najdete množství receptů, rozdělených takto: čínská rýžová kaše, ranní jídla (pikantní a sladké), jídla z obilí, vegetariánské polévky, saláty a dipy, zeleninová jídla, jídla z tofu, vegetariánská jídla z luštěnin, asijské ořechové omáčky k zelenině i masu, maso, ryby, sladká jídla, koláče, chléb, nápoje (zejména čaje, ale i jiné). Na konci každého receptu uvádí léčivé působení daného jídla a doporučení v souladu s principy tradiční čínské medicíny.
Další kapitoly: Co je to nemoc? Tepelné působení potravin. Pět elementů. Chutě. Vaření v souladu s ročním obdobím. 21 pravidel stravitelnosti. Přílohou knihy je přehledný plakát a abecední seznam potravin, kde se uvádí, k jakému prvku potravina patří a jaký má tepelný účinek.
"Největší část stravy, kterou jíme v rámci vyvážené výživy, je termicky neutrální, osvěžující nebo teplá; na rozdíl od teplých potravin, které se vyskytují v minimálním objemu a jež vzhledem k jejich silnému účinku používáme v omezeném množství. Kombinaci potravin třech středních působení využíváme po celý rok."