Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 21. decembra 2023

KRČMÉRY, ŠTEFAN - DEJINY LITERATÚRY SLOVENSKEJ I., II.

KRČMÉRY, ŠTEFAN

DEJINY LITERATÚRY SLOVENSKEJ I., II.

Tatran, Bratislava, 1976
edícia Okno (15)
doslov Jozef Minárik
prebal Jozef Gális
1. vydanie, 6.500 výtlačkov
61-733-76

literatúra slovenská, literárna teória,
329+419 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, 1 pečiatka v knihe

PREDANÉ

*W-domka*litt*

"Dejiny poézie alebo dejiny literatúry sú čiastkami dejín národných. Ich vyjadrovacím prostriedkom je jazyk a pritom zaoberajú sa eminentne národnou kultúrou. Aby sa zdarne vykreslili v duši, treba sa postaviť k nim v syntéze mnohých princípov. Vidieť ich ako čiastku kultúrneho diania národa je vecou kultúrneho historika, vidieť ich ako mocnosť, ktorá veľmi často formuje kolektívy, je vecou politického historika, namakávať ich rytmus je vecou filozofa, estéta, básnika.

Takzvaná literárna kritika je vlastne odstupňovaním literatúry. Ako sa básnik stavia k vonkajšiemu svetu, tak stavia sa kritik k literatúre, prichodí s ňou do vnútornej transfúzie. Literárny historik, ak je viac vedcom literárnym než historiografom, má sa zas k literárnemu kritikovi tak ako epik k lyrikovi. Vidieť deje literárne znamená vystihnúť ich vnútorný pohyb, ich rytmus. Nad rytmom slova rytmus básnikov a nad rytmom básnikovým rytmus storočí. Štefan Krčméry"