Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 30. augusta 2020

NEUMANN, STANISLAV KOSTKA - PÍSNIČKY - SATIRY - EPIGRAMY

NEUMANN, STANISLAV KOSTKA

PÍSNIČKY - SATIRY - EPIGRAMY 

Československý spisovatel, Praha, 1954
edícia Sebrané spisy Stanislava K. Neumanna (23)
predslov Václav Lacina
obálka Zdeněk Rossman, František Bidlo
1. vydanie, 7.000 výtlačkov

literatúra česká, poézia
124 s., čeština

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý, pečiatky v knihe

0,50 €

Neumannovy písničky, satiry a epigramy, shrnuté z období téměř čtyřicetiletého a uspořádané chronologicky, jsou organickým doplňkem jeho lyrických sbírek. Jsou tu soustředěny satirické šlehy z období anarchistické revue Nový kult, namířené proti měšťákům, básně z období 1905-1907 a z války, psané do Šibeniček a Lidových novin, pro které Neumann jako stálý spolupracovník dovedl napsat konkretní satiry na konkretní situace, jsou tu i verše z období 1. republiky, hlavně posledních jejích let, v nichž se dovedl velký bojovník postavit jasně a nekompromisně na stranu pravdy a pokroku, v nichž dovedl stejně ironicky oslovit měšťáckého politika jako ostře bodnout do fašistického hnízda, v nichž upozorňoval na blížící se pohromu, když její náznaky byly ještě daleko za obzorem, (Jediné prozaické číslo svazku tvoří zajímavé Stati o české literatuře, kritická předpověď satirika z r. 1913 o české literatuře a literátech z r. 1930.) "I v tomto svazku je to, co činí Neumanna Neumannem. Jsou to štěpinky, jež odpadly z básníkovy kovadliny při kutí meče, ale jejich okraje jsou ostré, lesk prudký, kov ryzí." (V. Lacina.)