Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 15. júla 2015

TUKYDIDES - DEJINY PELOPONÉZSKEJ VOJNY

TUKYDIDES

DEJINY PELOPONÉZSKEJ VOJNY
(Historiai)

Tatran, Bratislava, 1985
edícia Zlatý fond svetovej literatúry (69)
preklad Peter Kuklica
prebal Pavel Hrach
7.000 výtlačkov

literatúra staroveká
552 s., slovenčina
hmotnosť: 590 g

tvrdá väzba, papierový prebal

stav: výborný, 1 pečiatka v knihe *2xsospo*his* PREDANÉ
stav: výborný  PREDANÉ

„Napísal som dejiny, aby boli majetkom na večné časy, nie krasorečníckym cvičením určeným na jednorazové počúvanie, “ napísal grécky historik Tukydides v prvej časti svojho diela Dejiny peloponézskej vojny. A kto si Dejiny prečíta, istotne bude s jeho slovami súhlasiť, skutočne sa mu totiž podarilo vytvoriť dielo, ktoré je nesmrteľné.

Rok 431 pr. n. l. bol rokom veľkej drámy, do ktorej vstúpili dva najsilnejšie mestské štáty v Grécku — Atény a Sparta. Boli to štáty s rozdielnym politickým zriadením, Atény demokratické a Sparta oligarchická. Vojna, ktorá medzi nimi vznikla, trvala od r. 431 pr. n. l. do r. 404 pr. n. l. O príčinách a priebehu udalostí tejto vojny objektívne píše vo svojom diele autor Dejín peloponézskej vojny.

Hoci Tukydides nebol ani o jednu generáciu mladší od dejepisca Herodota, z ktorého diela sa učil, medzi nimi je taký rozdiel, že ho nemožno vysvetliť zmenou pomerov. Tukydides bol génius.

Ako prvý určil historiografii jej pravú úlohu — zisťovať pravdu, a toho sa aj pridŕžal. Neobmedzil sa však výhradne na opis udalostí vojny, robil často odbočky do vzdialenejšej minulosti alebo zemepisné exkurzy, podľa toho, čo potreboval vysvetliť. Zvlášť pozoruhodný je úvod k jeho dielu, tzv. archeológia, kde načrtol počiatočné obdobie gréckych dejín. Potom sa už v ôsmich knihách venuje súčasnosti, ktorú opisoval veľmi kriticky. Veľa miest a udalostí poznal aj z autopsie, veď v peloponézskej vojne bojoval, dobre sa vyznal vo vojenstve a bitky líči tak znalecky a presne, že mu neunikne ani najmenšia podrobnosť. Avšak po prehratej bitke pri meste Amfipolis musel odísť do vyhnanstva — v tom čase zbieral materiál pre svoje dielo. Iba po skončení vojny sa mohol vrátiť do Atén, kde o niekoľko rokov zomrel.

Svoje Dejiny nestihol dokončiť, dostal sa len po rok 411 pr. n. l. (udalosti ďalších rokov vojny opísal Xenofon v Gréckych dejinách), zrejme smrť mu zabránila dať dielu definitívnu podobu.

Dejiny peloponézskej vojny boli od staroveku často napodobňované a od stredoveku sa prekladali.

Sú preložené do mnohých jazykov. Keďže toto je prvý preklad Tukydidovho diela do slovenčiny, dúfame, že si v širokej čitateľskej obci tak ako po mnohé generácie nájde svojich obdivovateľov, ktorým prinesie nielen zaujímavé čítanie, ale aj poučenie a zároveň pomôže utvoriť si lepší a vernejší obraz o živote v starom Grécku, o udalostiach, vojnách a vynikajúcich osobnostiach spred dva a pol tisícročia.