Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 2. marca 2014

KAZANTZAKIS, NIKOS - KRISTUS ZNOVA UKRIŽOVANÝ

KAZANTZAKIS, NIKOS

KRISTUS ZNOVA UKRIŽOVANÝ
(Le Christ recrucifié)

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1983
edícia Spoločnosť priateľov krásnych kníh (421)
preklad Michal Bartko
2. vydanie,

beletria, román
456 s., slovenčina
hmotnosť: 520 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: dobrý

1,40 €

*004*

Sotvaktorému modernému gréckemu spisovateľovi patrí prívlastok homérsky takým právom ako Nikosovi Kazantzakisovi. Tento pokrokový spisovateľ zasvätil život boju za slobodu svojho národa a voľakedajšiu slávu jeho starodávnych predkov. Žil uprostred sociálnych a politických bojov svojich rodákov, päť rokov bol hosťom sovietskej vlády, z čoho vzišiel scenár o Leninovi, cestopis a román. Kristus znova ukrižovaný je dôstojným prejavom jeho veľkého epického nadania. Na pozadí pašiových hier v zapadnutej dedinke Lykovrisi (Vlčí prameň) sa pred našimi očami odohrávajú ľudské a dejinné osudy, tragédia s antickým osudom v modernom epickom podaní. Hrdinovia, kreslení mohutným rozmachom Kazantzakisovho charakterizačného a charakterotvorného talentu, prichádzajú k nám ako ozajstní ľudia so svojimi problémami, slabosťami, snami a údelom, takže sme dôverne prítomní na ich dráme. Odyseovské blúdenie rodákov otca Fotisa ostro kontrastuje s hašterivými Lykovrisčanmi, len pomaly sa prebúdzajúcimi k odporu proti zvrhlej tureckej tyranii. A hoci je to nielen tragédia toho, ktorý musí umrieť, ale aj tých, čo majú žiť, putovanie je ľudským odporom proti antickému osudu, zábleskom nádeje na víťazstvo slobody a spravodlivosti. Táto katarzia, očistenie vášní umením, je aj zmyslom tohto románu.