Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 24. septembra 2012

GYULAI, PÁL - VÖRÖSMARTY ÉLETRAJZA

GYULAI, PÁL

VÖRÖSMARTY ÉLETRAJZA

Szépirodalmi könyvkiadó, Budapest, 1985
ISBN 963-15-2694-1

beletria, životopisy
272 s., maďarčina
hmotnosť: 265 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: výborný, nepoužívaná

0,80 € PREDANÉ!

*112*

Kto bol MIHÁLY VÖRÖSMARTY? (hun.) Kto bol PÁL GYULAI? (hun.)


1862-ben, kritikusi, irodalomtörténészi pályafutásának csúcsán lát hozzá Gyulai Pál - Deák Ferenc buzdítására - Vörösmarty minden munkáinak összeállításához, sajtó alá rendezéséhez. 1863-64-ben jelenik meg a tizenkét kötetes sorozat, melynek tiszta jövedelmét Gyulai és a kiadó Vörösmarty árváinak nevelésére ajánlja föl. A szöveggondozás eredményeképpen nemcsak Vörösmarty műveinek gyűjteménye s egyúttal az első magyar kritikai kiadás lát napvilágot, hanem 1866-ban megszületik Gyulai egyik legkitűnőbb, nagylélegzetű tanulmánya, Vörösmarty-monográfiája is.

Vörösmarty életének, költői pályájának, személyiségének részletes, forrásokra támaszkodó ábrázolása, műveinek elemzése és értékelése mellett Gyulai itt fejti ki legteljesebben úttörői elméletét a magyar irodalom fejlődéséről, a nemzeti költészet kialakulásáról. „Gyulai a nemzeti polgárosodás igénye felől közeledik a magyar irodalom történetéhez - írja Sőtér István —, s nemzetiség és polgárosodás szintézisének, egymást áthatásának folyamatát rajzolja meg." Vörösmarty jelentősége Gyulai nézete szerint abban áll, hogy a Kazinczy és a „klasszikai iskola" által művészi szintre emelt költői nyelvet „egyszersmind magyarrá is, azaz nemzetileg művészivé" változtatta át. Ezzel előkészítette a talajt Petőfi és Arany költészetének, amelyekben Gyulai a nemzeti irodalom tetőzését látja.

A tanulmányban Vörösmarty nemcsak mint a nemzeti költészet atyja jelenik meg, hanem mint az a költő, akinek élete és költészete összefonódik a válsághelyzetben lévő és újjászülető nemzet sorsával.

„Az ősi alkotmány védelme szülte a Zalán futásá-t - írja Gyulai -, a Széchenyi által megindított reformmozgalom a Szózat-ot, a Honszeretet-et mintha Deák sugalmazta volna, az Országbázá-n Kossuth heves szelleme érzik. Vörösmarty költészete huszonöt év alatt átélte az ellenzék minden fázisát, s e korszaknak úgyszólva költői megtestesülése." „Örök emléke, munkái és neve együtt fog említtetni Magyarország újjászületési korszakának legnagyobb embereivel -mondja végezetül Gyulai. - E korszaknak küzdelme, dicsősége, gyásza egyszersmind az övé."

A Vörösmarty életrajza Gyulai Pál halálának 75. évfordulójára jelent meg.