Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 8. mája 2024

KREKÁŇOVÁ, IVANA - ETYMOLÓGIA ZÁHADNÁ A ZÁBAVNÁ

KREKÁŇOVÁ, IVANA

ETYMOLÓGIA ZÁHADNÁ A ZÁBAVNÁ
Pôvod slov od algoritmu po zavináč

Mamaš, 2022
1. vydanie
ISBN 978-80-8268-040-2

literárna teória,
264 s., slovenčina

tvrdá väzba
stav: veľmi dobrý

PREDANÉ

*home*litt*

Slová a slovné spojenia časom menia význam spôsobmi, ktoré sú často zaujímavé, niekedy vtipné, či dokonca bizarné. Pátranie po pôvode slov vás môže zaviesť na mnohé nečakané miesta aj do rôznych zákutí dejín. Vedeli ste napríklad, že huncút bola kedysi mimoriadne vulgárna nadávka? Že šuhaj je vlastne Švajčiar a za slovo sabotáž môžu dreváky a istý anarchista?

Etymológia je nie len fascinujúca veda, ale aj jedna z najzábavnejších. Kníh o pôvode slov je v našom prostredí málo, a tie, ktoré máme k dispozícii, sa venujú zväčša zaužívaným výrazom či ustáleným slovným spojeniam – frazeologizmom. Ivana Krekáňová napísala knihu o zaujímavostiach zo sveta bežných slov, ktoré denno i denne používame v našom jazyku.

V pätnástich tematických kapitolách prináša príbehy vzniku a pôvodu rôznych slov a slovných spojení, ktoré vás zaručene prekvapia. Ivana do každej kapitoly zaradila tie najzaujímavejšie. Napríklad v kapitole Od cynika po tyrana (etymológia učená a politická) sa tak dozviete, ako vznikli rozhodnutia od zeleného stola; alebo v kapitole Od jachty po šmejda (etymológia v hmotných statkoch) zas to, že za autobus môžu francúzske kúpele a čo má s peniazmi chrám rímskej bohyne.